söndag 28 februari 2010

Lite vemodigt

är det allt när det börjar töa. Det är ju knappt man vågar säga det högt längre, men det är en fantastisk vinter vi haft i år! Längdåkare utanför fönstret mitt i förorten, sönderkörda pulkor och stundtals nästan insnöade. Underbart! Jag hoppas det finns en möjlighet att vi ska få uppleva det i en framtid också.

fredag 12 februari 2010

Äggtips, någon?

Barnen gillar att börja dagen med kokta ägg. Fast bara vitan. Så nu undrar jag, som inte alltid är lika äggsugen på morgonen:

Vad kan man hitta på för att ta vara på ett par kokta äggulor?

torsdag 11 februari 2010

Dagens glädje

Ibland möter man godhet i de mest oväntade sammanhang. 

Jag är överrumplad.
Och tacksam.

tisdag 9 februari 2010

Mental målbild

Just idag känns löpsäsongen långt borta. Foten har kommit fram ur paketet, men träningen är för tillfället inriktad på att återfå vanliga funktioner som att få alla tår att nudda golvet samtidigt. Svårare än man kan tro.

Men i augusti ska jag vara här. Så det så.

måndag 8 februari 2010

Dagens rester

Om man till söndagmiddag äter spenat- och potatisgratäng med fetaost, så får man ungefär 1/3 av fetaosten över. Då kan man blanda den med lite creme fraiche, finhacka överbliven rödlök och lägga alltsammans på lämplig brödbit. Vips har man förgyllt måndagens middag med en liten förrätt.

söndag 7 februari 2010

En pysslig helg

Sedan drygt två veckor tillbaka har jag ena foten välpaketerad efter en mindre operation. Inget särskilt komplicerat, men jag kan inte stödja ordentligt på foten och är beordrad att ha den i högläge. Med andra ord är jag inte särskilt rörlig och utomhusaktiviteter är inte att tänka på, så det gäller att sysselsätta sig stillasittande och man kan ju inte bara surfa. Fröken Fräken hävdar bestämt att alla kan pyssla och Stina friskade upp mina minnen av kreativa potatistryck i vår gemensamma ungdom. Och ser man på, lite inspiration infann sig! Så i helgen har vi pysslat och återbrukat - på vår nivå ;)

Restgarnsprojektet har slutförts och packats ner för att skickas till ett nytillskott i vänkretsen.


Men jag hade fortfarande högvis med restgarn och behövde ett nytt stickprojekt för att hålla mig vaken framför tv:n. Dockis behövde en varm tröja enligt lillasyster. Så tjocktröja i dockstorlek blev det, kompletterad med halsduk för att träna på det där med virkningen. Gjort på känn och kanske inte det mest genomarbetade, men Dockis ser ut att hålla sig varm i alla fall.


                             


Förra helgens kalas efterlämnade i vanlig ordning en hel del material. Nu har tjejerna har sett till att Barbie & Co har fått nya regnsäkra kläder:


Och så kunde vi ju inte låta bli att leka lite med marsipanen som blev över från fasters fantastiska födelsedagstårta:



lördag 6 februari 2010

Dagens boktips


Den här boken fick lillasyster i julklapp av mormor. Vad händer med jorden? av Grethe Rottböll och Sarah Sheppard.

Mycket trevlig bok som vi gillar allihop! Den tar kortfattat upp olika miljöproblem, beskriver enkelt negativa konsekvenser av biltransporter, sophantering, konsumtion etc. och ger exempel på hur man kan göra istället. Utmärkt underlag för en diskussion om miljöfrågor med förskolebarn. Tjejerna är numera väldigt bra på att släcka onödiga lampor och jag får nästan be om lov att tända när jag vill sticka framför tv:n på kvällarna. Det kan visserligen ha spelat in att man i boken jämför den årliga ekonomiska besparingen av sänkt inomhustemperatur med 10 biobesök... Men för all del, ekonomiska incitament är inte att förakta!

Låna den här.

torsdag 4 februari 2010

Uselt Arla!

Det är tydligen fler än jag som reagerat mot Arlas nya förpackningar, eftersom de nu ser sig tvungna att lägga upp frågor och svar om den nya förpackningen och en instruktion för hur man ska vika paketet för att få ut de uppskattningsvis 5 % fil eller yoghurt som annars går till spillo (eftersom det är Arlas egna uppgifter, kan man kanske misstänka att siffran är lågt räknad och att det verkliga svinnet kan uppgå till betydligt mer), samt starta en tävling om hur man tömmer förpackningen på mest effektiva och kreativa sätt.

Att på detta sätt försöka återupprätta sin kantstötta miljöimage, kan inte uppfattas som något annat än pinsamt. Takåsförpackningen blir inte ett dugg lättare att transportera, tömma, rengöra eller förvara för att jag har fått en fullständig vikguide och glada tips om hur jag kan dela förpackningen och lägga flingorna direkt i. Lägg därtill att förpackningen är svåröppnad och varianten utan plastkork (som rent materialmässigt har en något mindre miljöpåverkan och används främst till de ekologiska produkterna) avsevärt kladdig. Det är varken konsumentvänligt eller miljövänligt.

Ge mig tillbaka tegelstensförpackningen!

onsdag 3 februari 2010

Elförbrukningen

Jag har fortfarande inte lyckats precisera ett mätbart mål för vår elförbrukning. Enligt E.ON ligger normalförbrukningen för en genomsnittslägenhet på 250 kWh per månad, men då framgår varken lägenhetens storlek eller hur många som bor där. Johan hade i en kommentar till det här inlägget hittat siffran 500 kWh för en familj, vilket inte alls förefaller orimligt med tanke på vår förbrukning i december.

Tills vidare får jag kanske nöja mig med att följa upp elförbrukningen regelbundet och helt enkelt se hur låg vi kan få den. Det här är något av vad vi gör:

  • Släcker alla onödiga lampor. Här är barnen mycket engagerade - mer om det senare.
  • Drar ur laddaren till datorn (jag antar att den drar el även när den är avstängd liksom alla andra laddare - någon som vet?).
  • Planerar så vi kan tumla mycket tvätt samtidigt (nej, vi har inte lyckats sluta tumla helt).
  • Handdiskar, vi äger ingen diskmaskin.
  • Tvättar fulla maskiner.
  • Drar ner temperaturen på värmegolvet. Enligt familjens elektriker tar det för lång tid att få tillbaka värmen för att det ska vara meningsfullt att stänga av under kortare tider.
  • Utnyttjar eftervärme - maken stänger alltid av plattan när pastavattnet kokat upp, pastan blir klar ändå.
Ge mig fler idéer! Vad gör du för att spara el?

tisdag 2 februari 2010

Apropå återbruk

Jag har sagt det förut: ett av de roligaste sätten att konsumera hållbart är att köpa kläder sydda av återanvänt material. Den här gången var det min tur att få en solig kjol:


Kan man bli annat än glad av den?