tisdag 20 april 2010

Kompostfunderingar

Är man lite nördig om man gläds åt att komposten äntligen tinat helt?

Vi pausade komposteringen när det blev så kallt att processen verkade avstanna. Nu tycks den vara igång igen, det syns inte mycket av den sista kökskompost jag tömde i höstas och den har sjunkit samman så pass mycket att bara 2/3 av behållaren är fylld. Vi är som bekant nybörjare på det här, så nu undrar jag: Ska jag fortsätta att fylla behållaren eller är det bättre att låta den efterkompostera och påbörja en ny kompost? Kanske ska jag tömma och låta den efterkompostera i öppen hög för att kunna använda behållaren till en ny kompostomgång?

Någon som vet?

6 kommentarer:

Ivan L sa...

Tömma den på vårkanten är en god idé, du vill antagligen ha ut näringen till dina planteringar? Färsk kompost bör blandas ut lite, t ex med torvmull.

Eva sa...

Så man behöver inte efterkompostera? Ett och annat äggskal syns fortfarande, men dem skulle man förstås kunna sila bort?

Vi har bara en tunna och jag funderade på att skaffa en till för att kunna starta en ny kompost och då låta den andra stå kvar. Men det kanske är onödigt?

Ivan L sa...

Behöver och behöver... om du ska göra ny planteringsjord är det nog vettigt. Om man däremot ska använda den som jordförbättringsmedel i en befintlig plantering tror jag inte det är nödvändigt.
När jag hade egen kompost så lade jag ut den på våren ovanpå rabatterna och lät den ligga till sig några veckor innan jag myllade ner den. Har aldrig prövat att odla direkt i kompost. Har däremot fått lära mig att färsk kompost är alltför stark för att det ska växa i den.

Anonym sa...

Vi började med en men sen kommer man till problemet att den måste vila. Skaffade en till så blir det betydligt dyrare men också betydligt enklare. Allt åker ner i våran så det är inget bra alternativ att sprida ut den i jorden innan den förmultnat något, 3 månader har jag läst nånstans men det beror väl på vilken årstid. Råttor och annat gillar det kanske. Fördelen är också att man inte behöver bry sig så mycket om fördelning av materialet. Allt förmultnar för eller senare. Anders

Ivan L sa...

Ska tillägga att jag inte tömde hela komposten från toppen utan öppnade luckan längst ner och skyfflade ut det som var tillräckligt förmultnat. Det är ingen god idé att lägga ut färskt avskräde i rabatten, man kan få råttor och annat elände.

Eva sa...

Tack för era goda råd! Vi bor i tättbebyggt område och är de enda med hushållskompost, så vi är väldigt angelägna att komposterandet inte ska störa grannarna på något sätt (må vara råttor eller estetik). Det blev till slut en binge till, så den första får stå till sig ett tag.