torsdag 1 oktober 2009

På date

Barnen och mormor fick stå för gårdagens vego. Medan de åt plättar med hallonsylt passade vi på att gå ut och äta. Jag har länge velat prova restaurang Nyagatan som har fokus på ekologisk och närproducerad mat, och igår kändes som ett bra tillfälle trots att menyn inte svämmade över av vegetariska alternativ. Vi blev inte besvikna. En fantastisk, smakrik fiskgryta med röding följdes av krusbärspaj med len och fluffig vaniljkräm. Maken - som äntligen fick äta kött - valde vildsvinsgryta med västerbottengratinerat potatismos och var lika nöjd med den. Dessutom en mysig restaurang med trevlig personal. Rekommenderas!

När det gäller Age of Stupid, måste jag erkänna att jag inte är överväldigad. Precis som andra har sagt så var den ganska nedslående. Den sätter fingret hårt på människans svårighet att ändra invanda mönster och relatera till, förvisso allvarliga, men för de flesta ännu förhållandevis avlägsna hot. Det är filmens styrka och samtidigt dess stora svaghet, eftersom just detta är så frustrerande, skrämmande och deprimerande att även den redan övertygade känner sig redo att ge upp. Filmen ägnar sig inte heller åt att servera möjliga lösningar eller att måla upp något hoppingivande alternativt scenario. Man går därifrån med känslan att det faktiskt är kört!

Men kanske behövs det en film som ruskar om oss just så här hårt. Som får oss att inse att det inte räcker med att köpa ekologiska jeans, sortera sopor och beställa hem Ekolådan.

Inga kommentarer: