söndag 27 december 2009

Julens rester

Vi har ännu inte kommit så långt att vi kan avstå skinka till jul, men nu tredjedag jul är jag ganska trött på den. Då är det dags för en av de trevligaste formerna av julskinka - den som är min favorit näst efter den traditionella skinkmackan kvällen före julafton - makens skinkfrestelse. Tillagas som Jansson, med strimlad potatis och skinka och kryddas med pepparrot eller vitlök. Lite färskost gör den extra krämig och god.

Mellandagarna är ett paradis för restkocken. När man tröttnat på att äta julbord gäller det att hitta nya varianter av julmaten. Laxpudding är ett säkert kort. Skinkomelett är snabb och bra lunchmat och på hemgjord pizza kan man ha det mesta av korvar, ostar, skinka och lax. Rödkålen (färsk) blir en färgglad och vitlöksdoftande pizzasallad. Och ris á la Malta är till och med godare än gröten i originaltappning.

Vad äter ni i mellandagarna?

Inga kommentarer: