söndag 6 december 2009

Julpynt och telefoner

Jag är glad att vi valde den schyssta julmarknaden i ABF-huset framför Stortorgets saftglögg, trötta tomtar och tyska korvar (Förlåt om jag raljerar, jag har inte varit där i år men den har aldrig tidigare imponerat. Det är obegripligt varför folk vallfärdar för att få trängas i denna genomkommersiella och oinspirerande miljö.)

Nu fick vi istället färgsprakande hantverk från hela världen, ekologiska kläder, engagerade deltagare, ett charmigt kafé med hembakat bröd, filmvisning och bra musik. Barnen köpte afrikanskt julpynt och själv upptäckte jag att ett kvinnokollektiv i Bolivia lyckats tillverka börsar i precis den nätta storlek jag önskade mig. Så nu vet jag var jag ska göra av alla plastkort som tänjer ut plånboken. Att den dessutom påminner mig om Fablernas värld är en stor bonus.


Jag fick också se den färska filmen Det dolda priset för din mobil. Jag hade precis börjat fundera på att byta min 8-åriga trotjänare till något mer multifunktionellt. Det är ju ganska trevligt med musik på väg till jobbet och så slipper man glömma kameran hemma. Filmens skildring av produktion inom mobilindustrin och hantering av uttjänt elektronik, får mig att tänka igen. Den här robusta raringen fungerar ju faktiskt fortfarande.

1 kommentar:

ekomuppen sa...

Vad trevligt att läsa om schyssta julmarknaden.
Hade den inte krockat med min resa skulle jag också ha gått dit.
Får hoppas på en repris nästa år och att jag kan gå dit då.