fredag 1 januari 2010

I´m on! Ett slags nyårslöfte.

Bondjäntan rivstartar det nya året med en systematisk och ambitiös genomgång av miljömässiga förbättringsområden. Självklart hakar jag på! Det är dags att fortsätta den genomgång av familjens Klimatkonto som jag påbörjade i höstas. Nästa steg är även för oss att gå igenom bostadens miljöbelastning.

Boendet står för 1,5 ton koldioxid, men i det här fallet upplever jag Klimatkontots beräkning som mer trubbig än någonsin. Hela belastningen kommer från uppvärmning, vilken är fjärrvärme och som vi kan påverka ytterst marginellt. Vi borde bli bättre på att dra ner värmen när vi reser bort och när vi har gäster (då blir det varmt och gott ändå), men annars är det svårt. Jag önskar att det fanns möjlighet att finreglera termostaterna och att man kunde ställa in dem med timer för att anpassa värmen bättre till nätter och jobbtider, men vet inte om det är möjligt i lägenhet.

Det är märkligt att Klimatkontot inte räknar vår stora varmvattenförbrukning som någon ytterligare klimatbelastning. Här har jag nämligen ett av mina riktigt dåliga miljösamveten. Vi gillar alla långa och varma duschar, och vi har en förkärlek för att snabbdiska under rinnande varmt vatten. Det kan ju inte vara miljövänligt? Min ambition är att övergå till att diska i balja, men duscharna har jag svårt att avstå från.

Vår elförbrukning ger inte heller utslag, vilket förmodligen beror på att vi har Bra Miljöval-el. Det betyder förstås inte att det saknas förbättringspotential. Jag vet inte hur mycket som är normalt, men vi ligger på en elförbrukning på omkring 280 kWh per månad - förmodligen mer nu med julbelysning. Vi byter successivt till lågenergilampor, men kunde vara bättre på att släcka i rum där vi inte befinner oss. Frysen är äntligen avfrostad och vi ska se till att hålla den så i fortsättningen. Maken är bra på att använda eftervärmen på spisen, men jag kunde planera mitt bakande bättre och göra flera saker på en gång. Limpor, bullar och hallongrottor kan väl bara bli en succé? Värmegolvet i badrummet är mysigt, men förmodligen en stor bov.Tvättmaskinen går ofta men är för det mesta full, problemet är udda färger och material då maskinen inte alltid blir så välfylld. Det mesta hängtorkas, men sängkläder och frotté tumlas - dels av utrymmesskäl och dels på grund av min svaghet för fluffiga handdukar. Hur gör ni andra med den skrymmande tvätten, lakan i hela badrummet?

Det finns en del att fundera på. Jag börjar med att vaska fram några ambitioner inför 2010:
  • Sluta diska under rinnande vatten.
  • Släcka lamporna.
  • Minska elförbrukningen till  - ja, vad är rimligt??

8 kommentarer:

Ivan L sa...

Låter som du är på rätt spår. Några små funderingar väcker ditt inlägg.
- duschandet: ni har väl snålmunstycke på handtaget? Kan ni duscha mer sällan (t ex var tredje dag) och då unna er de där sköna varmduscharna. Däremellan göra kort morgonvask i handfatet?
- tvätten: det är mindre känsligt än man tror att blanda olika kulörer. Egentligen bara ett problem med helt nya plagg. Blandar själv vitt+ljust, blått+grönt+grått, svart+brunt+lila+rött och liknande.
Behöver kläderna tvättas så ofta eller kan ni vädra dem istället?
- hänger själv all tvätt på ett fällbart torkställ på väggen.

I övrigt bör du inte ha alltför dåligt samvete för elförbrukningen. Elproduktionen i Sverige är förhållandevis ren. Visst är det bra att spara el men förmodligen har ni större effekt att hämta från andra områden som är beroende av fossilbränslen.

Karin sa...

Jag har faktiskt minskat tumlandet till nästan noll. Jag brukar köra hundfiltar och badrumsmattan för att blåsa ur de sista håren som inte försvinner i tvättmaskinen, men det brukar räcka med en kvart och så hängtorkar jag resten av tiden. Ja, det blir lakan i badrummet. Vi har en sån där bra gammal torkställning som man hissar upp i taket ovanför badkaret. Perfekt till lakan och handdukar. Och när det gäller fluffiga handdukar, så har de blivit mycket mysigare sedan vi började med tvättnötter. Tvätten blir mycket mjukare än med vanligt tvättmedel. (för jag förutsätter att du skippar mjukmedel)

Om du inte kan tänka dig att gå över till varannandagsdusch, så finns det sätt att snåla vatten ganska bra ändå. Snålmunstycke, självklart, men även att dra ner på vattentrycket när man schamponerar och tvättar sig. Jag låter bara en tunn stråle rinna över ryggen, bara så att jag får lite värme på mignär jag tar schampo och balsam. Ja, och så kör vi varannandagsduschar här, vilket vi gjort i många år. Från början handlade det bara om slöhet och morgonlogistik (den som inte har duschdag får sova tio minuter till). Ingen har någonsin klagat på att vi luktar illa, så det känns som en bra grej. Jag tror huden mår bättre av det också.

Oj vad långt det här blev. Lycka till med dina nyårslöften!

Johnna G sa...

Härligt Eva, roligt att du är med. Det är inte alltid så lätt att förändra ett beteende men värt ett försök. (och alla bäckar små...)

/ Bondjäntan!

Sjukdjuret sa...

Jag tycker det verkar som om du kommit långt. Ett steg till att ta kunde ju vara att övergå till LED/diodlampor. De drar mindre energi än lågenergilamporna och är dessutom fria från det kvicksilver som lågenergilamporna innehåller. (Precis som alla lampor ska de dock lämnas in för återvinning). Dessutom håller de längre än lågenergilamporna också så det är en vinst på flera områden. Deras nackdelar är att de inte går att kombinera med dimmerfunktion och att de kostar lite mer i grundinköp men det kan det klart vara värt!

/Heavenly Hel

Anonym sa...

Mycket av det du skriver låter bra. Även om du tycker att din lösning inte är optimal så t ä n k e r du i alla fall; många gör inte ens det.

Jag har också hakat på Bondjäntans "Förbättring 2010". Dock använder jag inte klimatkontot. Jag har testat ett par sådana "fylla-i-konton" om klimat och ansåg dem vara så bristfälliga att de inte säger någonting.

Varannandagsduscha är en jättebra idé. Och att ställa om diskrutiner och planera ihop bakningarn låter bra som nästa steg.
Vad det gäller lamporna tycker jag också du gör rätt. Det är nog inte vidare bra att kasta fungerande glödlampor för att byta. Det bästa är ju att använda en produkt hela dess livslängd.

Angående spara el. En idé som jag läste om i en blogg är att ha ett grenuttag med avstängnigsknapp till varje "grupp" av produkter (eller hur man ska uttrycka sig); alltså ett uttag där man har dator / skärm / skrivare etc. När man är stänger av datorn kan man stänga av hela paketet med knappen på grenuttaget för att undvika att apparater står i stand-by-läge.
(Kanske ska utesluta modemet ifall flera av hushållets datorer surfar på det :-) )

Samma sak kan man göra med tv / dvd / vhs -paketet, stereon etc.

Min tvätt är nog en skamfläck, men som svar på din fråga: Gemensam tvättstuga i bostadsrättsföreningen, mycket trångbodd, oftast fullbokat i tvättstugan och korta tvättpass. Resultat; vi tvättar, tumlar och torkar i torkskåp - jämt.
Tyvärr.
Jag får helt enkelt påverka på de områden jag kan och andra grejer är det tydligen bara att svälja.

Christian sa...

Kolla in Shower Timern som man kan köpa på min blogg Ekoprylar.se Den hjälper mig verkligen att duscha kortare.

Eva sa...

Tack allihop för bra tips! Tyvärr har jag vant mitt hår vid tvätt varje dag, och det är inte lätt att ställa om där. Tror jag får satsa på kortare duschar och kolla upp om vi har snålmunstycke (det vet jag faktiskt inte *skäms*). Och jobba vidare på elförbrukningen och uppvärmningen.

Johan sa...

Fjärrvärme - vet ju inte om ni bor i eget hus, eller i brf/hyresrätt. Men fjärrvärme brukar bygga på en värmeväxlare. Den brukar man kunna ställa in på nattemperaturer mm. Man lär tom kunna göra olika scheman för olika veckodagar. Är det ingen hemma om dagarna mån till fre, så kan man ju ha svalare då.

Till sist ett mycket litet, men ganska trevligt tips (apropos eftervärme): När du kokar potatis - stäng av plattan helt när vattnet har kokat upp. Efter mellan 30 o 40 min så är potatisen klar. Den kokar inte sönder, det är lättare att ta den när den är perfekt. Och man sparar el.

jag tror förresten att schablonen för hushållsel är runt 500 kWh för en familj. Så ni ligger bra till!