söndag 17 januari 2010

Vi jobbar på

Bloggen lever lite på undantag just nu. Det beror på att:
  1. Barnen tycker att mamma sitter för mycket vid datorn. De har rätt.
  2. Det är högsäsong på jobbet och jag har väldigt lite energi över till att formulera mig om någonting annat. Och jag har inte tänkt börja blogga om mitt jobb - om det inte handlar om miljö vill säga.
Däremot funderar jag fortfarande över klimatbelastningen från vårt boende och jobbar vidare på mitt nyårslöfte. Maken har tagit för vana att stänga av elementet i sovrummet på morgnarna, så att det inte står på i onödan när vi är på jobbet. Min uppgift är att göra samma sak med värmegolvet i badrummet, men jag är inte lika bra på att komma ihåg det. Ska höra med familjens elektriker om det går att koppla timer istället. Fler värmekällor vill vi inte stänga av, vill inte att det ska vara utkylt när vi kommer hem.

När det gäller förbrukningen av hushållsel finns det lite att jobba med. Enligt E.ON ligger normalförbrukningen för hushållsel samt tvätt och tork i en genomsnittlig lägenhet på 250 kWh per månad. Som jag befarade sköt elförbrukningen i höjden under december månad, 418 kWh landade vi på och främst får vi nog skylla på den extra belysningen. Dels fler ljuskällor, dels ökad användning eftersom vi varit hemma mer. Men nu är julstjärnor och ljusstakar undanstädade och jag försöker bli bättre på att släcka onödiga lampor.

Idag gjorde jag också ett försök att nyttja elen effektivare genom att göra ett storbak när jag ändå hade ugnen igång. Det ska enligt Energirådgivningen vara effektivare, så länge ugnen inte står tom mer än 30 minuter. Hmm, man kan väl säga att jag kunde planerat jästiderna lite bättre, men nästa gång så.. Vi fick i alla fall fylla frysen med linfrölimpor, tekakor, brysselkex, drömmar och Hannas goda grahamsrutor:

Lata grahamsrutor

50 g jäst
5 dl ljummet vatten (37grader)
25 g smör
1½ tsk salt
2 msk honung eller sirap
250 g Kesella lätt (eller knappt 2 dl filmjölk)
2 dl grahamsmjöl
12-13 dl vetemjöl
ev
Byt ut 1-1½ dl vetemjöl mot krossade linfrön och/eller solrosfrön
Krydda med 1-2 tsk anis och/eller fänkål alternativt med 1-2 msk Brödkryddor.


Smula jästen i en bunke, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt rumsvarmt smör, salt, honung, kesella, (och kryddorna) och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och jäs sedan under bakduk i ca 40 minuter.


Sätt ugnen på 225 grader. Stjälp degen på bakplåtspapper i en långpanna. Strö över grahamsmjöl och platta ut degen så att det täcker plåten. Skär degen i rutor med en vass kniv. Låt degen jäsa övertäckt i ca 20 minuter.


Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

1 kommentar:

Mamma Mimmi sa...

Jag kämpar också på med att planera mina bak bättre + att utnyttja eftervärmen på både ugn och spis, men det är minsann inte alltid lätt att få till jästiderna. Tröstar mig iaf med att släppa ut kvarvarande värme i rummet när jag är klar.