Tekakor med havregryn
6 dl mjölk
3 dl havregryn
100 g smör
50 g jäst
0,5 msk socker
2 tsk salt
1 dl vete- eller havrekli
ca 11 dl vetemjöl
Låt havregrynen svälla i hälften av mjölken 1 timme. Smält smör, häll på resten av mjölken och värm till fingervarmt. Rör ut jästen i degspadet. Häll detta över havregrynen. Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och låt jäsa ca 30 minuter. Ta upp på mjölat bakbord och knåda väl. Dela i 20 bitar och rulla varje bit till en bulle. Platta ut till kakor, ca 10 cm i diameter. Nagga och lägg på plåt för att jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen, 10-12 minuter i 225 grader.
2 kommentarer:
Ser väldigt gott och hemtrevligt ut! Man kanske skulle börja baka igen. (Det liksom dog ut i våras när orken tog slut.)
Kram!
De var väldigt goda och fick med beröm godkänt av den kräsna juniorjuryn. Rekommenderas!
Skicka en kommentar