tisdag 22 september 2009

Varannan vego - utmaning

Jag har tjatat om det förut. Maten är ett av de områden där vi relativt lätt kan ställa om och minska miljöpåverkan. Hemma hos oss äter vi redan övervägande ekologiskt, vi har minskat på riskonsumtionen och försöker äta närproducerat. Jag vill också gärna äta mer vegetariskt, men har svårt att få mig själv och familjen riktigt entusiastiska över den gröna maten.

Nästa vecka har jag lovat mig själv att ta tag i den vegetariska maten igen. Miljövänliga veckan pågår under perioden 26 september - 4 oktober och årets tema är Mat och klimat. Hos Naturskyddsföreningen kan du hitta fakta, goda råd och recept. Man föreslår också i senaste numret av Sveriges natur att vi ska göra varannan måltid vegetarisk. Jag tänker anta den utmaningen. Hos oss blir det vego varannan dag under perioden.

Och jag tänker skicka den vidare! Jag utmanar er att under miljövänliga veckan äta minst dubbelt så mycket vegetariskt som ni gjorde tidigare. Minimum två måltider under veckan om du aldrig äter vego annars. Dela gärna med dig av idéer, erfarenheter och recept. Några av er läsare äter redan vegetariskt och omfattas därför inte av utmaningen, men är hjärtligt välkomna att komma med tips och inspiration.

Är du med? Ja, ni också kära familj!

5 kommentarer:

Veronika Ekstrand sa...

Jag är med på utmaningen. Gör den i stort sett redan men det är bra med lite press ;-). Gå gärna in på min blogg på Minplanet.se för att se vad jag skriver om miljö i vardagen.
Mvh Veronika Ekstrand

Eva sa...

Kul! Då kan jag säkert få bra tips av dig!

Anonym sa...

Hej Eva!
Roligt att läsa ditt inlägg. Jag ska också försöka bli bättre på närproducerat och en jättebra grej som du skriver är ju att minska på riset, det ska jag försöka bli bättre på. Du skriver att ni har svårt att bli entusiastiska över den vegetarisk maten. Hum....blir intresserad här. Vad har ni provat, smakar det inte gott eller är det svårt att laga till eller komma på nån maträtt?

Hälsningar Gabriella

Anonym sa...

Hej,
Kul utmaning. Men varför stanna redan vid slutet av veckan, varför inte månaden eller året? ;) I och med att jag börjat laga mer vegetariskt hemma har min matlagning tagit nya höjder. Det är ju så gott!

/Kristoffer

Eva sa...

Gabriella: det svåra för oss inbitna köttätare är nog att vi hela tiden saknar "sovel". Äter vi någon god gratäng eller rotfruktsbiffar så letar vi liksom automatiskt efter kycklingfilén eller fläsket... Delar av familjen är dessutom uttryckligt skeptiska till grönsaker och då blir det förstås lite svårt.

Kristoffer: Efter den här veckan är jag benägen att hålla med dig. Jag är positivt överraskad och kommer att fortsätta jobba för mer vegetariskt på familjens matsedel :o)