måndag 30 mars 2009

Förberedelser

På onsdag drar Mat-utmaningen igång. Ni är väl med? Anmäl dig genom att lämna en kommentar.

När man vill äta ekologiskt bröd till en rimlig kostnad, är det bästa att baka själv. Dessutom vet man då exakt vad brödet innehåller. Om man inte vill baka ett Kajsa Varg-bröd på rester så kan jag tipsa om mitt favoritbröd:

Linfrölimpa
1,5 dl grovt rågmjöl
1 dl vetekli
1 dl linfrö
2 msk olja
1msk salt
4 dl kokande vatten
50 g jäst
3,5 dl ljummet vatten
1 dl honung
ca 11 dl vetemjöl

Häll det kokande vattnet över rågmjöl, vetekli, linfrö, olja och salt. Rör om och låt det stå ca 1 timme. Rör ut jästen i ljummet vatten och häll det i degbunken tillsammans med honungen och det mesta av vetemjölet. Arbeta samman till en smidig, men lite kladdig deg som får jäsa ca 1 timme. Ta upp degen på väl mjölat bakbord och knåda den väl. Dela i 2 delar som formas till runda limpor och läggs på smord plåt. Jäs i ytterligare 30 minuter. Grädda limporna i nedre delen av ugnen ca 45 minuter i 200 grader. Låt kallna på galler under bakduk. Brödet är hållbart, men går också bra att frysa.

Allt utom salt och jäst är ekologiskt. Någon dag ska jag lära mig det där med surdeg, så kan vi avskaffa jästen också.

6 kommentarer:

Stina sa...

Vi kan vara med på vårt sätt. Exakt vad det innebär vet jag inte ännu. Vi börjar ju dessutom april med att vara bortresta i 8-9 dagar, så det får bli vad det blir. Vi hade tänkt att ni kan få bjuda oss på en ekologisk middag vid tillfälle (till hösten eller ngt ;-) ). :-D Gärna med bönorna, bara för att få se hur dottern reagerar på dina märkliga barn. ;-)

Stina sa...

Förresten, var är dina andra vänner? Varför syns de inte här? Vilket väl är en fråga till dem och inte till dig egentligen. :-)

Eva sa...

Kul:o) Välkomna!
Håll mig uppdaterad hur det går!

Anonym sa...

Bakar din linfrölimpa nu. Ska jäsa 1 timme tills det ska bakas ut. Står ingen ugnstemperatur i receptet. Jag chansar på 200 grader:)

Eva sa...

Anonym: Hoppsan! Men du slog huvudet på spiken och nu har jag lagt in ugnstemp. Tack!

Sanne sa...

Linfrölimpan blev underbart god! Tack för det receptet....