Utan att vara expert på området, kan man i alla fall konstatera att konsumtion av vanliga prylar som kläder, heminredning, leksaker och elektronik belastar miljön på ganska många sätt:
- Produktionen av råvaran; t.ex. bevattning och besprutning av bomullsodlingar, oljeborrning, utvinning av metall.
- Förädling av råvaran; t.ex. färgning, bearbetning till plast - medför stor energiförbrukning och användning av farliga kemikalier.
- Den färdiga produkten kräver förpackningsmaterial.
- Transport av produkten till konsument innebär oftast förbränning av fossila bränslen och utsläpp av växthusgaser.
- När konsumenten tröttnat på/slitit ut/vuxit ur produkten så kastas den och blir föremål för en energikrävande sophantering oavsett om den återvinns eller förbränns.
Med tanke på vilken enorm plats konsumtion tar i våra liv idag, kan man kanske ana att den står för lite mer än 8 procent i den grupp som den här familjen tillhör. Bland storstadsboende trettiplussare är shopping mer än en nödvändighet. Det är ett nöje, en hobby, en tröst och ett tidsfördriv. Vi hittar inte på något när vi har tråkigt. Vi åker till IKEA.
För mig är det en logisk och självklar slutsats att dra ner på konsumtionen av prylar för att minska den belastning på miljön som vi orsakar. Visst, det finns alternativ som är ekologiska/närproducerade/återvunna och därmed mindre miljöbelastande. Det är bra. Absolut! Men jag tror att vi måste ifrågasätta konsumtionen som sådan. Eller som platschefen Mia Jameson på Sveriges största anläggning för miljöfarligt avfall uttrycker det i Mattias Hagbergs Skräp:
Tänk dig en hund som är magsjuk. Hur botar man den hunden på bästa sätt? Genom att ta hand om avföringen eller genom att undersöka vad den stoppar i sig?
2 kommentarer:
Kolla efter bivaxljus i antroposofiska (waldorf) butik.
Tack för tipset, det ska jag göra!
Skicka en kommentar