Och det är roligt att köpa barnkläder, det upptäckte jag ganska snart efter att jag kommit ur den allra första bebisbubblan. Då kan man köpa små söta plagg som gör ens söta lilla unge ännu mer oemotståndlig. Och man kan frossa i färger och mönster, för de är ju så fina, och så små, och de kostar ju nästan ingenting! Barnkläder påminner mig lite om hur det var att köpa smågodis före plockgodisets tid. Ni vet: - en blå, en sån där sur, två sockerbitar...
Men hur mycket kläder kan ett barn egentligen ha? Mina barn är 3 och 5 år och växer inte ur sina kläder i samma takt längre, så här ser det ut i deras lådor:
Proppfullt. Och sedan vi fick egen tvättmaskin använder vi kanske hälften av plaggen innan tvättkorgen är överfull...
Vi är inte på något sätt unika. I Sverige köper vi i genomsnitt 24 kg textilier per person och år, att jämföra med världsgenomsnittet på 9 kg (Källa: Naturskyddsföreningen). Produktionen av dessa textilier kräver massor av energi, bekämpningsmedel, kemikalier, konstgödsel och bevattning. Det är ett kostsamt smågodis och inget jag längre kan unna mig med gott samvete. Men det finns ju alternativ:
- Ärva kläder. Tjejerna fick nyligen överta en hel kasse kläder av kompisen M och det var rena julafton. Det provades, poserades och förhandlades om vem som skulle ha vilken klänning och den åtråvärda tröjan med Hello Kitty.
- Handla second hand. I våra trakter ploppar det upp nya andrahandsbutiker överallt.
- Tradera. Fantastisk marknad för både säljare och köpare. Stort utbud av barnkläder och överskådligt om man letar efter något särskilt.
- Klädbytardagar. Oftast mycket billigt och upplagt för att fynda.
- Handla ekologiskt om du trots allt vill köpa nyproducerat.
Själva har vi minskat ner våra klädinköp med ungefär hälften under 2008. Målsättningen är att halvera igen under 2009 och dessutom att merparten ska vara second hand. Minskningen medför redan positiva sidoeffekter. Vi har roligare på helgerna eftersom vi mer sällan spenderar tid med att flanera i shoppingcentrum. Vi spar förstås pengar, dels för att vi handlar mindre men också för att vi inte fikar på trista centrumkaféer, lägger guldpengar i de roliga åkdjuren som står utanför varje leksaksaffär eller åker bil till stora köpcentrum. Helt tänker vi inte sluta handla, bara lite mer genomtänkt.
Hur shoppar du?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar