måndag 16 mars 2009

Kalas

Stinas kommentar igår fick mig att fundera vidare på temat barnkalas. Kalas är tillfällen som inbjuder till storkonsumtion av roliga prylar. Förutom presenter till festföremålet, är det presenter till gästerna, ballonger, serpentiner, roliga hattar, pappersdukar, plastmuggar, tutor och papperstallrikar med prinsessmotiv. Och det är klart att tjejerna skulle älska ett sånt här kalas. Kanske är jag en trist mamma som bara tycker att det känns onödigt, men varför måste kalas innebära en massa engångsmaterial? Vi kan inte heller vara utan ballonger, serpentiner och godispåsar, men vi dukar med samma kalastallrikar varje gång. Till nästa gång ska jag nog skaffa fina tygservetter också.

Att tänka sig ett kalas utan presenter är ganska omöjligt. Födelsedagsbarnet ska förstås få paket och ofta ligger det små presenter i gästernas påsar. Behövs det? De flesta barn har redan massor av leksaker, pysselgrejer, böcker, skivor och spel. Lägg till det små stenar, pinnar, snören och tygbitar som, åtminstone i mina barns rum, samlas på hög utan att man får sortera ut minsta lilla. Vi har hittills klarat oss undan med 70-talsvarianten: godis och ballong. Jag gillar också Stinas idé med upplevelsekort, mycket bättre än att få fler små plastsaker. Kanske skulle även födelsedagsbarnet kunna få upplevelser i present?

Vad ger ni bort i present? Uppskattar små barn upplevelser?

2 kommentarer:

Stina sa...

Alltså, jag tror att små barn kan uppskatta upplevelsepresenter, men Kalas ÄR ju tårta, ballonger, fiskdamm och PAKET. ;-) Och ju mindre de är, desto sämre funkar nog upplevelsepresenter, eftersom de är så mycket här och nu. Plus att ofta är det kanske roligare att Få Paket, än att sen ha leksaken som var där i. :-) Så, själv skulle jag köra på ett fint paket med en lite billigare present, som ett komplement till upplevelsepresenten. :-) Ofta uppskattas ju dessutom de billiga grejerna mer än de dyra. Som du skrev kan ju en pinne vara lika värdefull som en dyr docka, i deras värld. :-)
(Slutsats: Prenesten blir upplevelsepresent + bra pinne i snyggt paket ;-) )

Stina sa...

Och slår vi upp "Prenesten" i 'Stina - Svenska Ordboken', betyder det "presenten" på vanlig svenska. ;-)