söndag 4 oktober 2009

Söndagsvego

Vi gillar husmanskost. Riktig mat och potatis, som morfar skulle ha sagt. Så det var en utmaning att ersätta söndagens planerade och efterlängtade kroppkakor. När kocken i familjen släppte lös kreativiteten blev det så här bra:




Vegetariska kroppkakor med indisk kryddning
4 port.

Fyllning:
2-3 dl skivade champinjoner
ca 150 g broccoli
ca 250 g kokta kidneybönor
2 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
1 tsk ingefära
1 tsk salt
1 tsk garam masala
1 tsk chiliflakes
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin

Fräs lök, vitlök och kryddor. Lägg i champinjoner och broccoli och fortsätt fräsa tills vätskan försvunnit. Lägg fyllningen i en skål, tillsätt bönor och finfördela alltihop med hjälp av en gaffel eller visp. Låt svalna.

Smet:
Koka 10-12 potatisar. Pressa och låt svalna. Tillsätt 2 ägg och 1,5-2 dl vetemjöl. Knåda ihop till en deg. Forma bollar, gör en fördjupning i varje och lägg i fyllningen, vik ihop.

Koka upp rikligt med vatten i en stor gryta eller kastrull. Lägg i kroppkakorna och låt koka tills de flyter upp och ytterligare 5 minuter.

Servera med valfritt tillbehör. Vi hade det klassiska skirade smöret och lingonsylt, vilket fungerade förvånansvärt bra ihop med indisk kryddning. Men någon slags yoghurtsås hade nog inte heller varit fel.

2 kommentarer:

Kicki sa...

Det här receptet vill jag gärna prova! :D

Kika gärna nu och då på min blogg så ska jag slänga in mina favoritrecept, som inte bara är underbart goda, vegetarisk, men också superenkla :)
(Såg att du ville ha lite inspiration på vegofamiljens blogg)

Eva sa...

Will do. Tack!