onsdag 3 februari 2010

Elförbrukningen

Jag har fortfarande inte lyckats precisera ett mätbart mål för vår elförbrukning. Enligt E.ON ligger normalförbrukningen för en genomsnittslägenhet på 250 kWh per månad, men då framgår varken lägenhetens storlek eller hur många som bor där. Johan hade i en kommentar till det här inlägget hittat siffran 500 kWh för en familj, vilket inte alls förefaller orimligt med tanke på vår förbrukning i december.

Tills vidare får jag kanske nöja mig med att följa upp elförbrukningen regelbundet och helt enkelt se hur låg vi kan få den. Det här är något av vad vi gör:

  • Släcker alla onödiga lampor. Här är barnen mycket engagerade - mer om det senare.
  • Drar ur laddaren till datorn (jag antar att den drar el även när den är avstängd liksom alla andra laddare - någon som vet?).
  • Planerar så vi kan tumla mycket tvätt samtidigt (nej, vi har inte lyckats sluta tumla helt).
  • Handdiskar, vi äger ingen diskmaskin.
  • Tvättar fulla maskiner.
  • Drar ner temperaturen på värmegolvet. Enligt familjens elektriker tar det för lång tid att få tillbaka värmen för att det ska vara meningsfullt att stänga av under kortare tider.
  • Utnyttjar eftervärme - maken stänger alltid av plattan när pastavattnet kokat upp, pastan blir klar ändå.
Ge mig fler idéer! Vad gör du för att spara el?

6 kommentarer:

Ivan L sa...

Utnyttja kylan så länge det är minusgrader:
Frys kylklampar eller is i gamla mjölkpaket utomhus. Ställ in dem i kylskåpet när de har frusit.
Se http://cykelidag.se/2010/01/15/frugalitet-mot-nya-hojder/

Kyl tillagad mat utomhus.
Tvätta mattor i snö och borsta av.
Man lär också kunna frysa vissa textiler släta och torra, kan vara ett alternativ till tumlaren.

Anonym sa...

Sätt i proppen i diskhon när du häller ut pasta-och potatisvatten. Låt vattnet bli svalt innan du släpper ut det.

Johanna sa...

Jag mailade och frågade konsumentombudsmannen (tror jag att det var) i min kommun och fick svaret att det varierar stort, men att han brukade använda 40kWh/m2 och år som riktlinje för hushållsel.

Heavenly Hel sa...

Din laddare till datorn drar mycket riktigt ström som alla andra laddare så länge sladden sitter i (detsamma gäller för övrigt också halogenlampor om du skulle ha några sådana hemma)

Heavenly Hel sa...

Fler tips:
-Sätt in diod/LED-lampor när det är dags att byta ut glöd-, lågenergi- och halogenlampor - drar mycket mindre ström och håller extremt mycket längre (dyr investering men snabbt lönsam)
- Använd vattenkokare om du har en för att koka upp vatten och utnyttja hellre plattorna än ugnen (de drar mindre ström)
- Använd lock på kastrullerna och håll en lägre grundtemperatur på plattan
-Dra ner persienner/rullgardin/dra för gardinen på natten för att minska värmeförlust genom fönstret (håll de dock inte nerfällda hela tiden - om sommaren när solen skiner in genom fönstret kan du dra nytta av den värme det ger).

Eva sa...

Tack för kreativa tips! Några flyttar jag till kontot för värmeförbrukning, vilket inte är kopplat till el i vårt fall (men inte desto mindre viktigt). Det där med LED-lampor kan jag för lite om, ska absolut läsa på.