söndag 19 september 2010

Nytt frukostbröd

Efter att ha lagt våra röster och minglat med vänner och bekanta i samma ärende, gick vi hem och improviserade i köket. Jag ville bland annat testa en idé för mitt bidrag i pysselstafetten.

Men det återkommer vi till på onsdag.





Liksom förra året har vi fått äpplen av en snäll släkting. I år har de tyvärr råkat ut för angrepp av Rönnbärsmal, är inte lika vackra och kräver lite mer förarbete i form av rensning. De passar däremot utmärkt i ett bröd. Jag blandade lite av vad som fanns hemma och fick saftiga portionsbröd som passar bra till frukost eller som tillbehör till soppa.

Höstbröd med äpple

50 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 msk honung
1 tsk salt
4 dl rivet äpple
1 dl vetekli
2 dl grahamsmjöl
ca 9 dl dinkelmjöl
solrosfrön

Lös jästen i vattnet tillsammans med honung och salt. Tillsätt äpplen, vetekli, någon näve solrosfrön och det mesta av mjölet. Arbeta samman degen och låt jäsa i ca 30 minuter. Ta upp degen och knåda på mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Baka ut till runda kakor och nagga dem med gaffel. Låt jäsa på plåten ca 20 minuter. Grädda i 250 grader ca 10 minuter.

4 kommentarer:

ekomuppen sa...

Åh, det här vill jag verkligen pröva!
Jag hoppas bara jag orkar.

Eva sa...

Klart du gör :) Jag arbetade inte degen så värst mycket, så det var ett ganska lättbakat bröd.

Ekomuppen sa...

Hmm, jo alltså; på det viset orkar jag.
Det är bara så himla mycket i livet just nu att jag inte tar mig samman och ställer mig och bakar över huvudtaget liksom.
Skulle snarare ha stått: vet inte om jag orkar initiera ett projekt till.

Eva sa...

Oh ja, den känslan känner jag väl till. Då ska du nog inte göra det just nu. Utan ta hand om dig och livet.