onsdag 22 september 2010

Pysselstafett - idag är det min tur!

Hemma hos oss blir det ju inte så mycket pyssel av den sort som sysselsätter övriga deltagare i den här stafetten. Däremot pysslas det en del i köket, där maken är den som står för maten och undertecknad som ansvarar för sötsakerna.

Eftersom vi är mitt i den svenska äppelsäsongen blir mitt bidrag en paj. Ett bra sätt att ta tillvara de äpplen man inte äter färska. Mysfika för de sista soliga dagarna på uteplatsen eller comfort food när regnet vräker ner. Det här är en enkel variant, men döttrarna uppskattade den trots att de inte är några pajälskare i vanliga fall. Metoden att låta degen "sköta sig själv" kommer från en chef jag hade i mitt tidigare liv i restaurangbranchen och hon får därför ge namn åt skapelsen. Som vanligt kan jag inte tala varmt nog om kardemumma som smaksättare av äppelpaj, den här gången i kombination med honung (vilket kan vara förklaringen till barnens förtjusning, de är galna i honung).

Maggans hastpaj

klyftade äpplen
2 dl vetemjöl
1 dl farinsocker
ca 150 g kylskåpskallt smör
1 tsk nystött kardemumma
flytande honung

Smörj en pajform i valfri storlek. Jag använde en form med 24 cm diameter. Skala, kärna ur och klyfta så många äpplen som behövs för att fylla den valda formen. Strö på kardemumma och ringla honungen över. Blanda vetemjöl och farinsocker, strö över frukten. Ta sedan fram det kalla smöret och skär tunna skivor med osthyvel. Täck pajen med smörskivorna. Nu ska den alltså se ut såhär:Ser inte så aptitligt ut, men det blir bättre! Grädda i 225 grader tills ytan är mörkbrun. Servera varm med glass eller ljummen med lättvispad grädde, gärna smaksatt med en nypa socker och en knivsudd ekologiskt vaniljpulver.


Njut!

Imorgon går stafetten vidare hos Clara.

6 kommentarer:

Neelah sa...

Å så gott! Vi har massor av äppelträd med goda äpplen, så alla äppelrecept är välkomna.

Stina / Sagolikt Pyssel sa...

Det ser ruskigt gott ut! Tusen tack för att du är modig och kastar dig in i pysselstafetten! :-)

Jag tycker förresten du borde ha en kategori inlägg som heter "det här åt vi den här veckan". Det skulle inspirera här hemma i "åh nej, måste vi laga med IGEN"-land. ;-)

Kram!!

popetotrora sa...

Hjälp vad smarrig den pajen såg ut!! Jag kommer garanterat testbaka den!!

Inga sa...

Ser supergod ut! Jag brukar göra en liknande men jag har ett lager havregryn också. I vår familj gillar vi när pajen är lite knaprig. jag ringlar honung eller sirap över för att få en knaprig yta. Mina pojkar började tidigt att fixa äppelpaj. Det är ju ett så enkelt recept att barnen kan göra den.

Anonym sa...

Mmm, ser smaskigt ut.

Eva sa...

Neelah: jag har massor av äppelrecept, så alla äpplen är välkomna ;)
Stina: Tack för pepp! "Veckans mat" är en bra idé, ska fundera på det.
Popetotrora: Kul! Blev den bra?
Inga: Mmm, det är gott med havregryn också! Det är roligt med äppelpaj eftersom det är så lätt att variera och nästan alltid blir gott.
Lillalivetstort: Tack!