tisdag 30 november 2010

Nu knyter vi ihop säcken

Jag förstår ju att ni brinner av nyfikenhet att få veta hur mycket mat vi slängde i helgen, så självklart ska jag fylla i luckorna. Helgmenyn var ovanligt barnanpassad med pannkakor och spagetti med köttfärssås. Samtliga rester hamnade i frysen. Vi lyxade också till det med att äta ute ett par gånger: kokt med bröd och Ikea-köttbullar. Inget svinn om man undantar kokt potatis och ett överflöd av lingonsylt på Ikea. Vi hade liksom inga burkar tillgängliga då.

Riktigt intressant blev utmaningen först idag, när maken råkat göra lite för mycket sås till den stekta fisken (nämnde jag att han är storkökskock?). Jag menar, vad gör man med ett par deciliter kall sås som bland annat innehåller kokt ägg och därför troligen inte har särskilt lång hållbarhet? Annars kan jag konstatera att vi fryser in och/eller gör matlåda av nästan alla våra rester. Det var knappast en utmaning att låta bli att slänga mat.

Om det är sant att folk i allmänhet slänger mycket mat så kan jag bara dra följande slutsatser:
  • Vi äter ovanligt mycket och får därför mindre rester än folk.
  • Folk äter inte tre likadana matlådor på en vecka.
  • Folk har ingen frys.

Fler teorier?

3 kommentarer:

Camilla sa...

Vi slänger inte heller mycket mat. Det blir matlådor, restmiddagar och annat. Det går nästan alltid att ta hand om resterna.

De som slänger är nog för lata för att ta hand om resterna. Frågan är hur många det är som slänger mat eller är det mest affärer och resturanger som slänger mat?

Bondjantan sa...

Så duktiga ni är! Bra jobbat!

Här blir det inte heller mycket rester...och om det råkar bli det så får hönsen den maten som inte går till matlådor!

Eva sa...

Nej jag tycker inte att vi är speciellt duktiga, och jag vill inte tro att "folk" är lata. Jag undrar faktiskt uppriktigt VARFÖR man slänger.

Och det där med resterna åt hönsen påminner mig om barndomens sommarbondgård där alla rester gick till höns eller grisar. Åh, vad jag trivdes där!