onsdag 15 april 2009

Äntligen!

Nu är cykelsäsongen igång på allvar. Jag har turen att ha precis lagom lång cykelväg till jobbet och den här tiden är det härligt att se hur träden börjar skifta i ljusgrönt, vitsipporna slår ut och kolonistugornas fönsterluckor tas ner. Ännu bättre blir det på sommaren när bilarna är färre, staden är stilla och de enda som rör sig på Skeppsbron är några stackars jetlaggade japanska turister som fotograferar slottet i morgonsol. Sedan brukar jag orka hålla igång cyklandet fram till oktober ungefär innan det blir för kallt och mörkt. Vintercykling är inget för mig, det ska vara lite behagligt också.

I år kommer cyklandet vara lite mer utmaning. Jag är en obotlig tävlingsmänniska och kan förstås inte låta bli att försöka vinna över mig själv på väg till jobbet. I går monterade jag på en cykeldator, så nu kan jag hålla koll på snitthastighet, sträcka och tid. Under bra förhållanden hinner jag till jobbet på lite drygt 30 minuter, målet kanske kan vara 25 minuter innan säsongen är slut...

Undrar om jag kommer att ångra att jag skrev det här?

tisdag 14 april 2009

Snålhet

Ibland kan jag tycka att det är en poäng med att mat är dyrt. I ett större rättviseperspektiv är det förstås inte alls bra. Men i vår konsumtionsinriktade del av världen tror jag faktiskt att vi ibland behöver bli påminda om matens värde. Jag märker att jag tänker mer på att ta vara på maten, använda rester, dryga ut dyra råvaror och undvika att slänga när maten kostar mer. Ekonomin blir ytterligare ett incitament för att hushålla med resurserna.

måndag 13 april 2009

Mat-utmaningen delrapport 2

Som jag redan berättat har vi gjort några avsteg den här veckan i och med att vi inte ätit hemma i lika stor utsträckning som vi brukar. Först hade jag och maken en trevlig middagsdate mitt i veckan och nu har vi firat påsk med familjen i dagarna två och mumsat ägg, sill, lax, köttbullar och svärmors underbara Jansson. Så några middagsrätter uteblev från menyn och det minskade förstås matkontot. Det kan tilläggas att vi inte räknar in restaurangbesök i matbudgeten, vi äter ganska sällan ute och räknar det snarare till "nöjeskontot" eftersom det är umgänget som är anledningen och huvudsaken. Matkontot ligger nu på ca 2800 kronor efter knappt halva månaden, vi får hålla koll så att det inte drar i väg.

Luncherna har fungerat bättre under helgen. Vi har visserligen inte lagat så mycket från grunden utan levt en hel del på vad som fanns i frysen, men i alla fall lyckats undvika den köpta färdigmaten.

Idag var det tänkt att vi skulle göra pizza, som ju är ett väldigt bra sätt att göra av med rester. Problemet är bara att vi inte har några pizza-lämpade rester, men däremot allt som behövs för att fixa gårdagens planerade - men ogjorda - laxpudding. Det får bli en liten rokad.

Resten av veckan äter vi:

14 april - Ugnsfalu med potatismos
15 april - Potatisbullar
16 april - Kokosfisk med lime
17 april - Fläskfilé med rostade rotsaker
18 april - Laxfylld cannelloni
19 april - Kikärtsbiffar

söndag 12 april 2009

Kottdjur

Ibland tröttnar mamman och pappan på alla förträffliga parker i vårt närområde. Det är inte särskilt roligt att knuffa samma gungor och sitta på samma parkbänkar dag efter dag. Som tur är har vi några små skogspartier i närområdet, så även så här nära stan kan man titta på stackmyror och känna doften av kåda. Barnen är tyvärr inte lika lättövertalade, men med en liten muta i form av medhavd fika följde de med på en liten skogsutflykt idag. Efter en stunds gnäll om trötta ben kom de i gång med leken och till slut hade vi skapat en hel gård med kottdjur och barkbåtar. Tänk att det går hem i generation efter generation!

Men just när mamman och pappan trodde att barnen börjat trivas i skogen, var leken färdiglekt och döttrarna rusade iväg:

- Kan vi gå till parken nu?

Det är stadsbarn vi har....

lördag 11 april 2009

Det här är egentligen inte en bakblogg

Jag ser en tendens att bli lite tjatig här, hoppas ni inte har tröttnat på brödrecept. Det blev nämligen lite gröt över i morse, så då åkte bakbunken fram igen. Maken har länge efterfrågat valnötsbröd, så jag passade på att hacka ner de sista nötterna från i julas tillsammans med några soltorkade tomater. I övrigt är degen gjord på vatten, rågsikt, havrekli och dinkelmjöl. Lite olja, salt och så gröten förstås.

- Ganska bra, men nästa gång ska jag nog lägga till några örtkryddor.

Intill puttrar dagens lunch och för tillredningen av densamma står - hör och häpna - mamman. Vi jobbar vidare på att minska lunchfuskandet. Idag blir det riktig ekologisk, men ändå snabb mat: köttfärssås och spagetti. Snart dags att ropa in ungarna som springer likt lyckliga kycklingar i vårvädret.

fredag 10 april 2009

Påfyllning i brödburken

Nu är jag skönt trött efter en dag i solen. Ork till något avancerat brödbak finns inte kvar, så det passar bra med ett bröd som inte kräver något arbete alls. Det här bakar jag annars gärna en vardagkväll:

Lingonbröd

6 dl vetemjöl
6 dl rågsikt
6 dl filmjölk
2 dl lingonsylt
1 ägg
2,5 tsk bikarbonat

Blanda mjölet med bikarbonat. Rör ner filmjölk, lingon och ägg. Fördela smeten i två smorda avlånga formar. Grädda 1 tim 45 min i 175 grader. Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk.

Vår i trädgården

Nu sväller påskliljornas knoppar även hos oss och jorden går äntligen att gräva ordentligt i vårt lilla trädgårdshörn i nordvästläge. Idag har vi lagt lock på pallkragen och petat ner den första sådden av spenat, ruccola, morot och broccoli. Det är premiär för mig med drivbänk och det ska bli spännande att se hur det går. Det mesta är i och för sig fortfarande premiär för oss, så här andra sommaren med uteplats. Vi prövar oss fram så gott det går, okunniga stadsbarn som vi är. Inte lär vi bli självförsörjande på 62 kvm, men lite av varje hoppas vi få njuta av. Vinbär, hallon, jordgubbar och krusbär kom i jorden förra året. I år siktar vi på en fläder, lite fler vinbärsbuskar och kanske en kaprifol. Grönsaker, kryddor och sommarblommor förstås. Bara känslan av att kunna hämta färska grönsaker utanför köksfönstret är fantastisk.

torsdag 9 april 2009

Avsteg

Det är ingen ordning på vår matplanering. Den här veckan har vi redan hunnit skippa en hemmamiddag eftersom snälla farmor hämtade barnen på dagis medan maken och jag passade på att ta en öl i solen. I helgen är vi bjudna till påskfirande. Idag är maken (läs: familjens kock) på vift, vilket medför att jag raskt bytt ut den planerade maten - innehållande massor av spännande, men ej införskaffade ingredienser - mot den snabba och enkla favoriten pannkaka.

- Japp, jag är oduglig när det kommer till matlagning. Döttrarna brukar föreslå köpepizza när det är mammas tur att stå för middagen. Men jag lovar att jag inte gifte mig med maken för att han är kock, även om jag villigt erkänner att det har sina fördelar...

onsdag 8 april 2009

Färdigpackade!


Jodå, äggen är fyllda med ekologiskt godis och på köpet fick jag anledning att besöka ett par, för mig, nya butiker. Cajsa Warg och Gryningen, båda med ett visst sortiment av ekologiskt godis. Spännande butiker, som förtjänar återbesök. Nu skulle jag ju hålla budget också, så det blev Coop som fick stå för det mesta. Om det var rätt beslut lär visa sig när döttrarna ger sitt utlåtande om godiset, själv var jag inte imponerad av Ekorrens smågodis.
Det här var faktiskt det svåraste hittills att byta ut mot ett ekologiskt alternativ. Det hör liksom till att fylla påskäggen med knallgröna grodor, kolaremmar och såna där dragéägg som egentligen inte är goda... Och jag är van vid Karamellkungens godis, det är urtypen av smågodis även om det är fullproppat med mystiska smakämnen och konserveringsmedel. Ekogodiset var lite för segt, hade trist färg och ganska mesig smak. Jag kommer nog att hålla mig till choklad om jag ska äta ekologiskt snask. Eller möjligen tillverka eget godis. Malin har ett jättebra recept på chokladtryffel och förslag på olika smaksättningar, kika in hos henne och bli inspirerad!

tisdag 7 april 2009

Att packa för Blåkulla

Nu är det snart dags för besök av små kärringar och den här gången ska vi vara förberedda. Till Halloween hade vi helt glömt bort det lämpliga i att ha ett förråd av godis hemma och fick bjuda spökena på saffransskorpor. Jag inte säker på att det gjorde oss till grannbarnens favoriter..

Dessutom ska vi hjälpa påskharen med förberedelser så att döttrarna kan hitta ägg under sängen som vanligt. Även om vi brukar passa på att ge tjejerna något som de behöver blir slutsatsen att det också behöver inhandlas en del godis. Det ingår ju i utmaningen att det ska vara ekologiskt och jag kan inte bara köpa chokladkakor så nu blir det till att leta. Hade jag planerat i tid, hade webben varit ett alternativ. Det har jag inte. Tips på eko-godis någon?

måndag 6 april 2009

Eko-glass

GB svarade föredömligt snabbt på förfrågan om sina planer på ekologisk glass. Redan igår, söndag, fick jag svar från kundtjänst:

Hej Eva,

Tack för ditt mail.

I dagsläget har vi tyvärr ingen ekologisk glass men våra produktutvecklare undersöker möjligheterna. Självklart ska vi framföra ditt önskemål till ansvarig produktchef!

Med vänlig hälsning

Vi ska nog inte förvänta oss någon eko-glass i sortimentet den här sommaren...

Utflyktstips

Igår hade vi besök från Småland och passade på att göra en liten utflykt. Den här gången hade jag tänkt till lite apropå tidigare funderingar, så dagens lunchställe blev Rosendals trädgårdskafé. Där kan man få både mat, smörgåsar och kaffebröd som till stor del är ekologiska. Det är väldigt gott, väldigt trevlig miljö och ofta väldigt mycket folk. På sommaren är det alldeles ljuvligt att sitta och fika i trädgården, men det var mysigt inne i växthuset med sprakande brasa också. Tyvärr åt jag mig så mätt på lunchsoppan att jag inte ens med god vilja orkade pressa ner något bakverk efteråt. Men tjejerna orkade, de högg in från varsitt håll på den största bit morotskaka jag sett.

Efteråt gick vi i plantshopen en stund och drömde bland tusenskönor, små små narcisser och ett imponerande sortiment av ekologiska fröer. Jag fick hålla hårt i plånboken..

söndag 5 april 2009

Här kommer det

Det är under protest som maken ger sig på att göra recept av sin matlagning. Normalt lagar han alltid på känn, men nu har jag avtvingat honom en ungefärlig beskrivning av gårdagens lyckade middag.

Peters fiskpudding:

400 g sej
3/4 okokt grötris
1/2 tärning fiskbuljong
2 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
liten bit purjo (4-5 cm)
citron (1-2 msk)
dill
salt & peppar

Koka riset med buljongtärningen och en klick smör. Låt svalna och slå på grädde, låt svälla en stund (De två första stegen kan ersättas med överbliven risgrynsgröt). Koka fisken. Strimla purjo, tillsätt fisken, äggen och gröten. Kör det hela i matberedare och späd med mjölk till lagom konsistens. Pressa i lite citron och krydda med salt, peppar och dill. Lägg i smord form och grädda i 225 grader tills puddingen börjar få färg, sänk då till 200 grader. Total tid i ugnen ca 30 minuter. Servera med kokt potatis, skirat smör och gröna ärter.

Mat-utmaningen delrapport 1

Det ska erkännas direkt: Vi har inte ätit helt ekologiskt de här dagarna. Det fanns redan en del oekologiskt hemma som vi använt. Dels småsaker som kryddor och sirap, dels fiskbullar till fantasilös lördaglunch (De där luncherna är verkligen vår akilleshäl, om vi inte har några rester från frysen att ta till så blir det väldigt lätt snabblagade helfabrikat.). Men poängen var heller inte att köpa allt nytt, det vore ju slöseri att inte använda det vi redan hade. I stort sett allt som inhandlats sedan i onsdags har dock varit ekologiskt, och det innebär att vi kommer att ha mer ekologiskt hemma nästa månad. Vi jobbar på den goda spiralen helt enkelt.

Kommande vecka är vi bortbjudna vid två tillfällen, men har ändå gjort en matsedel för hela veckan för säkerhets skull:

6 april - Prinskorv och stuvad vitkål
7 april - Het skinkpasta
8 april - Potatissoppa med bacon
9 april - Grönsaksgryta med couscous
10 april - Karibiska fiskkakor
11 april - Citronlamm
12 april - Laxpudding

Till påsk blir det mycket ledigt, så då får vi tillfälle att jobba på det där med luncherna igen.

Hur går det för er andra?

Restmat

Som ni vet sedan tidigare är jag vän av att ta till vara rester. I veckan var jag på det seminarium där Konsumentföreningen Stockholms studie om onödigt matsvinn presenterades. Studien har blivit omtalad både i media och i bloggvärlden, och den kan verkligen ses som en väckarklocka. 57 procent av matavfallet från hushållen som deltog i undersökningen, var sådant som hade kunnat ätas om man hade förvarat det rätt och använt det i tid. Mer än hälften av maten som slängdes gick alltså till spillo helt i onödan! Och då har man inte räknat sådan som hälls ut i slasken: mjölk, juice, soppa, sås o.s.v. Idag, när vi diskuterar möjligheterna att på ett hållbart sätt försörja en växande befolkning med mat, är det här en viktig fråga. Vi kan inte ta stora resurser i anspråk för att producera mat som sedan kastas bort och blir energikrävande sopor. Huruvida man komposterar sitt matavfall eller slänger det i soppåsen har ganska liten betydelse i det här sammanhanget, eftersom maten ändå producerats förgäves.

Det här är något som vi försöker bli bättre på hemma. Mer planering så att alla inköpta råvaror används utan spill och ibland justering av matsedeln så att vi kan använda rester istället. Jag vet att många som planerar en matsedel lägger in en "restdag" varje vecka. Kanske kan det vara något att ta efter? I det avseendet hade gårdagens middag varit ett utmärkt tillfälle - om vi nu hade haft några rester. Till fiskpudding passar det nämligen perfekt att använda sådant som blivit över: lite kokt fisk och grötrester.

Låter det inte gott? Får ordet fiskpudding dig att tänka på något stabbigt som en barsk mattant klafsade upp på din tallrik när du var 8 år, samma mattant som sedan med hökögon kontrollerade att tallriken var renskrapad innan du fick gå ut och hoppa släng igen?

Tänk om! Tänk på en len, mild fisksmak. Tänk på något mjukt och fluffigt som smälter i munnen. Tänk skirat smör (inte margarin!) och mjälla ärter (ok, igår kom de från frysen men i alla fall...) som tillbehör. Jag delar gärna med mig av receptet som försatte mig i sjunde mathimlen igår, men eftersom det är maken som står för tillagningen behöver jag lite assistans med det. Jag återkommer.

lördag 4 april 2009

Den första


Påskpyntat

Följande konversation utspelades i morse:
Lillasyster: - Mamma, kycklingens huvud är löst.
Jag: - Lek försiktigt med den.
Lillasyster: -Huvudet gungar...hopp, hopp, hopp.
.....
Lillasyster: - Oj, huvudet gick av!
Jag: - Oj. Den går nog inte att laga. Vi får nog slänga den.
Lillasyster: - NEEJ!! Vi ska ju ha den till påsk!

Tja, det förstås. Vad? Makabert?

fredag 3 april 2009

Eko på väg

Jag fick en snabb rapport igår från Stina som är på resande fot. Hon konstaterade att förutom kaffet var det inte mycket som blev ekologiskt. Jag hade samma problem när vi bestämde oss för att fira vårens ankomst med en efter-dagis-glass i parken. Det är svårt att hitta ekologiska alternativ om man vill fika på stan eller äta ute. Bortsett möjligen från några nischade ställen, så får man vara glad om Smakis-drickan till barnen är ekologisk. Och ekologisk glass finns så vitt jag vet bara i stora paket. Visst kan man fika hemma eller ta med picknick. Visst hade vi kunnat gå hem och äta glass i skål på vår egen uteplats. Men det är liksom inte det som är grejen. Ibland vill man kunna göra det där spontana och ändå få bra grejer. Nog borde väl GB kunna ha någon liten KRAV-märkt pinne eller strut i sitt sortiment?

torsdag 2 april 2009

Dagens boktips

Kommer nog att jobba ännu hårdare på det där med närproducerad och säsongsanpassad mat när jag läst färdigt den här >>

En väldigt intressant bok som har höga ambitioner. Här tvekar man inte att redogöra för komplicerade samband. Författarna analyserar matens klimatpåverkan i alla delar av produktionskedjan, ger historiska perspektiv och förklarar kemiska och biologiska processer på ett lättillgängligt sätt. Läsaren får goda kunskaper för att kunna fatta miljökloka beslut. Klart läsvärd, även om jag ännu inte bestämt mig för om jag gillar det lärobokslika upplägget att strössla med bildtexter, diagram och faktarutor.

For the record

Jag har insett att det kanske vore bra med ett förtydligande:


Jag tycker att det är viktigt med närproducerad och säsongsbetonad mat. Helst vill jag att vi ska prioritera våra matinköp i ordningen:
  1. Ekologisk, närproducerad mat (så nära som möjligt, men åtminstone svensk)

  2. Ekologisk mat (för att slippa konstgödsel och kemisk besprutning)

  3. Närproducerad mat (för att slippa de långväga transporterna)
Vi är inte där än. Jag erkänner att vi har svårt att avstå bananer och kaffe, och att mathållningen blir lite roligare om man får använda ris och kokosmjölk ibland. Vi får jobba vidare på det. Faktum är att jag börjat inse att jag faktiskt inte har så bra koll på säsongsvarorna som jag trodde. Köpte färsk svensk vitkål igår. Är den lagrad över hela vintern eller är den växthusodlad? - Å vilken handfallen storstadsbo jag känner mig som nu!