tisdag 31 mars 2009
Inget Nyp - slutrapport
Nu har hela månaden gått och jag kan konstatera att jag inte hade fullt fog för min kaxighet. Det blev två undantag för presenter, som förmodligen hade kunnat undvikas med bättre planering och lite fantasi. I övrigt har det inte varit svårt, men det kan bero på att jag inte shoppar några mängder.
Imorgon drar nästa utmaning igång. Malin och Stina är med. Vi återkommer med delrapporter på vägen.
måndag 30 mars 2009
Förberedelser
När man vill äta ekologiskt bröd till en rimlig kostnad, är det bästa att baka själv. Dessutom vet man då exakt vad brödet innehåller. Om man inte vill baka ett Kajsa Varg-bröd på rester så kan jag tipsa om mitt favoritbröd:
Linfrölimpa
1,5 dl grovt rågmjöl
1 dl vetekli
1 dl linfrö
2 msk olja
1msk salt
4 dl kokande vatten
50 g jäst
3,5 dl ljummet vatten
1 dl honung
ca 11 dl vetemjöl
Häll det kokande vattnet över rågmjöl, vetekli, linfrö, olja och salt. Rör om och låt det stå ca 1 timme. Rör ut jästen i ljummet vatten och häll det i degbunken tillsammans med honungen och det mesta av vetemjölet. Arbeta samman till en smidig, men lite kladdig deg som får jäsa ca 1 timme. Ta upp degen på väl mjölat bakbord och knåda den väl. Dela i 2 delar som formas till runda limpor och läggs på smord plåt. Jäs i ytterligare 30 minuter. Grädda limporna i nedre delen av ugnen ca 45 minuter i 200 grader. Låt kallna på galler under bakduk. Brödet är hållbart, men går också bra att frysa.
Allt utom salt och jäst är ekologiskt. Någon dag ska jag lära mig det där med surdeg, så kan vi avskaffa jästen också.
söndag 29 mars 2009
Varför välja ekologiskt?
- Miljö. Vid ekologisk odling används inte kemiska bekämpningsmedel , så vi slipper rester av detta i åar, sjöar och hav. Inte heller konstgödsel, som är energikrävande både att framställa och transportera. Ekologiska bönder odlar själv en stor del av fodret till sina djur och sprider sedan gödseln på åkern, likt ett naturligt kretslopp. Det gör att vi spar på jordens resurser samtidigt som den biologiska mångfalden ökar .
- Hälsa. Maten innehåller inga rester av kemiska bekämpningsmedel. Den innehåller också färre tillsatser i övrigt. Den innehåller heller inte GMO, genmodifierade organismer. Naturligare käk helt enkelt.
- Djurhållning. Djuren är ute mer, äter ekologiskt foder och större hänsyn tas till deras naturliga beteende.
Så varför skulle vi egentligen välja något annat?
Godmorgon!
lördag 28 mars 2009
Puh!
fredag 27 mars 2009
Blandade känslor
Samtidigt är det här mitt största dåliga samvete just nu. Hur kul det än är, så finns det faktiskt ingenting som kan försvara att vi flyger fram och tillbaka till Italien bara för att få gå på konsert (nåja, inte bara, vi ska semestra lite också). Särskilt inte när jag läser om hur smidigt det var för Sven och barnen att åka tåg Ljusdal-Bryssel. Nästa resa blir det tåg för oss också. Nu får jag försöka muta samvetet med lite utsläppsrätter, men det känns ändå inte riktigt bra.
torsdag 26 mars 2009
onsdag 25 mars 2009
Våffeldagen
Våfflor (3dl vetemjöl, 2 dl kallt vatten, 3 dl vispad grädde),
vispgrädde och
hemkokt blåbärssylt (2 liter blåbär, 2 dl vatten, 6 dl socker).
Varför har jag någonsin i mitt liv köpt våffelmix (vetemjöl, skummjölkspulver, heläggspulver, bakpulver (E 500, E 341, E 450), salt, emulgeringsmedel E 471)?
Detta är en sann historia
tisdag 24 mars 2009
En ny utmaning
Är det så?
Eller är det så att det med lite planering och kreativitet går att äta både gott, nyttigt och ekologiskt till en rimlig kostnad? Crunchy Chicken har funderat över samma sak och dragit igång en utmaning som går ut på att köpa hållbart producerad mat och samtidigt hålla sig inom en begränsad budget. Jag tycker att det är en strålande idé och överför den till svenska förhållanden. Utmaningen pågår under april månad och vi kommer att hålla oss till följande spelregler:
- All mat som vi köper under månaden ska vara i första hand ekologisk och i andra hand närproducerad. Måste vi göra undantag från den principen kommer jag att kommentera det.
- Vi ska hålla oss till konsumentverkets riktlinjer för livsmedelskostnader, vilket innebär att vår familj om fyra personer har en matbudget på 4400 kronor.
- I budgeten ingår all mat men inte hygienartiklar eller liknande.
- Vi kommer att använda oss av sådant som redan finns hemma: mjöl, pasta, konserver, frysvaror. Men inte fuska genom att bunkra före 1 april.
Jag kommer att ha uppföljning varje vecka om hur det går och hur vi planerar vår mat. Jag är väldigt nyfiken på om det ska fungera utan alltför många undantag eller om det blir svårt att klara budgeten. Du som vill får gärna vara med. Berätta hur det går, dela med dig av recept och knep eller beklaga dig över svårigheter att hitta ekologiska alternativ, antingen i din egen blogg eller via mail eller kommentar till mig, så sammanställer jag våra erfarenheter.
Är du med?
måndag 23 mars 2009
Inget Nyp - delrapport 3
Får du shoppingsug? Vad gör du då?
söndag 22 mars 2009
Pannkakssäsongen är här!
lördag 21 mars 2009
Det här med konsumtion
Utan att vara expert på området, kan man i alla fall konstatera att konsumtion av vanliga prylar som kläder, heminredning, leksaker och elektronik belastar miljön på ganska många sätt:
- Produktionen av råvaran; t.ex. bevattning och besprutning av bomullsodlingar, oljeborrning, utvinning av metall.
- Förädling av råvaran; t.ex. färgning, bearbetning till plast - medför stor energiförbrukning och användning av farliga kemikalier.
- Den färdiga produkten kräver förpackningsmaterial.
- Transport av produkten till konsument innebär oftast förbränning av fossila bränslen och utsläpp av växthusgaser.
- När konsumenten tröttnat på/slitit ut/vuxit ur produkten så kastas den och blir föremål för en energikrävande sophantering oavsett om den återvinns eller förbränns.
Med tanke på vilken enorm plats konsumtion tar i våra liv idag, kan man kanske ana att den står för lite mer än 8 procent i den grupp som den här familjen tillhör. Bland storstadsboende trettiplussare är shopping mer än en nödvändighet. Det är ett nöje, en hobby, en tröst och ett tidsfördriv. Vi hittar inte på något när vi har tråkigt. Vi åker till IKEA.
För mig är det en logisk och självklar slutsats att dra ner på konsumtionen av prylar för att minska den belastning på miljön som vi orsakar. Visst, det finns alternativ som är ekologiska/närproducerade/återvunna och därmed mindre miljöbelastande. Det är bra. Absolut! Men jag tror att vi måste ifrågasätta konsumtionen som sådan. Eller som platschefen Mia Jameson på Sveriges största anläggning för miljöfarligt avfall uttrycker det i Mattias Hagbergs Skräp:
Tänk dig en hund som är magsjuk. Hur botar man den hunden på bästa sätt? Genom att ta hand om avföringen eller genom att undersöka vad den stoppar i sig?
fredag 20 mars 2009
Dagens boktips
torsdag 19 mars 2009
Ett gott råd
Idag åt ingen upp middagen.
onsdag 18 mars 2009
Vi ömsar skinn
Både väder och almanacka säger att det så sakteliga börjar närma sig en ny årstid. Idag hade barnen cykelpremiär i ett härligt solsken. Snart kan vi kanske hänga undan vinteroveraller och tjockjackor till förmån för tunnare kläder, så det är hög tid för en genomgång av klädförrådet för att se vad som fortfarande passar. Gummistövlar ska mätas och provas, galonbyxor ska inspekteras så de inte läcker, tunna fingervantar ska räknas in och paras ihop och så den sedvanliga kontrollen av vad som blivit för kort eller trångt sedan förra säsongen. Som tur är gillar döttrarna det här. Idag har de mannekängat i alla upptänkliga kombinationer.
Det som blir över sorteras i tre högar:
- Det som kan ärvas av kompisars barn. Vi har dock begränsad avsättning för urvuxna kläder eftersom de flesta barn vi känner är i samma ålder och storlek som tjejerna.
- Det som ska säljas på Tradera. Sådant som är extra fint eller av känt märke och därför kan inbringa någon krona extra.
- Det som ska säljas på prylbyte. Hit hör det mesta: vanliga kläder som är hela och rena och säljs billigt.
Pryl- och klädbytardagar är en personlig favorit. Det känns riktigt bra att färdiglekta saker och urvuxna kläder kan komma till användning någon annanstans. Det är vansinnigt ekonomiskt också. Man kan få tag i jättefina saker till nästan ingen kostnad alls, i höstas köpte jag skridskor till tjejerna för 35 kr - för båda paren! Men det gäller att vara tidig för att få tag i attraktiva saker som cyklar och skidor.
Jag är med och arrangerar ett prylbyte i Enskede skola två gånger om året. Det är mycket jobb, men roligt och belöningen är att få handla med förtur. Den 28 mars kl. 11-14 är det dags för vårbytet, kom gärna förbi och fynda eller slå er ner och fika - vi har alltid en skolklass som fixar kaffeservering. Eller starta en egen bytardag där du bor. Konceptet är enkelt - alla deltagare märker upp sina saker med märknummer och pris, lämnar in det till oss på morgonen, vi säljer och sedan får alla hämta pengar (-10 % som tillfaller skolans föräldraförening) och överblivna kläder.
Här kan du hitta fler bytardagar.
tisdag 17 mars 2009
Om presenter
Är det okej att ge bort saker som inte är Nyp? Alltså inte upplevelsepresenter, utan prylar. Jag ger ibland mina barn saker som jag köpt begagnade, t.ex. pussel och böcker. De reflekterar ännu inte över att sakerna är använda av någon annan. Men jag har inte riktigt vågat mig på att göra samma sak till någon annan mottagare. Jag är nog rädd att uppfattas som lite - eller mycket - snål.
Ändå tror jag att jag skulle kunna uppskatta en sådan present själv. Om någon har hittat en sak som är rätt för mig så spelar det mindre roll om den är ny eller inte. Tror jag.
måndag 16 mars 2009
Kalas
Att tänka sig ett kalas utan presenter är ganska omöjligt. Födelsedagsbarnet ska förstås få paket och ofta ligger det små presenter i gästernas påsar. Behövs det? De flesta barn har redan massor av leksaker, pysselgrejer, böcker, skivor och spel. Lägg till det små stenar, pinnar, snören och tygbitar som, åtminstone i mina barns rum, samlas på hög utan att man får sortera ut minsta lilla. Vi har hittills klarat oss undan med 70-talsvarianten: godis och ballong. Jag gillar också Stinas idé med upplevelsekort, mycket bättre än att få fler små plastsaker. Kanske skulle även födelsedagsbarnet kunna få upplevelser i present?
Vad ger ni bort i present? Uppskattar små barn upplevelser?
söndag 15 mars 2009
I väntan på att jorden reder sig
Inget Nyp - delrapport 2
I övrigt har veckan inneburit lika lite shopping som den föregående. Bara mat har inhandlats. Och nytt busskort, eftersom våren inte kommit så långt som jag hade hoppats. Cykelpremiären har härmed uppskjutits en månad.
Det är inte så lätt att ge bort presenter som inte är Nyp, men det hade nog gått med lite bättre planering. Man kan till exempel ge bort en upplevelse. Kanske kan det bli ett teaterbesök eller årskort på ett museum. Till barnfamiljen kan ett årskort på ett populärt utflyktsmål fungera. Eller så kan man regissera en egen upplevelse: picknick på en ny mysig plats, skridskoutflykt med korvgrillning, champagnesupé i badkaret - allt utifrån deltagarnas preferenser. Att köpa saker som inte är Nyp är svårare och kräver att mottagaren uppskattar en sådan gest. På antikvariat kan man t.ex. få tag på böcker som är slut hos förlaget och i antikaffärer kan man verkligen hitta unika saker.
Vad skulle du ge bort eller vilja ha själv?
Sjukligt
lördag 14 mars 2009
Finn felet
torsdag 12 mars 2009
Ninnanana na ninna....
Bibblan är bäst!

Veckans bokskörd
Lilla bilden lånad från Library Lovers
onsdag 11 mars 2009
Det här blir jag glad av
Den här härliga klänningen har Solig skapat efter önskemål från vår femåring:

"Solig är glada färger och mönster, kläder som inte gör skillnad på flickor och pojkar, allt sytt av mig oftast i återanvända tyger. Så inget barnarbete, inga miljögifter, inga påtvingade könsroller - kläder för en lite bättre värld helt enkelt!"
Vem skriver inte under på det? Jag funderar redan på nästa beställning. Lillasyster skulle gärna vilja ha en sån här

Aprilväder
Kreativt
tisdag 10 mars 2009
Som smågodis
Och det är roligt att köpa barnkläder, det upptäckte jag ganska snart efter att jag kommit ur den allra första bebisbubblan. Då kan man köpa små söta plagg som gör ens söta lilla unge ännu mer oemotståndlig. Och man kan frossa i färger och mönster, för de är ju så fina, och så små, och de kostar ju nästan ingenting! Barnkläder påminner mig lite om hur det var att köpa smågodis före plockgodisets tid. Ni vet: - en blå, en sån där sur, två sockerbitar...
Men hur mycket kläder kan ett barn egentligen ha? Mina barn är 3 och 5 år och växer inte ur sina kläder i samma takt längre, så här ser det ut i deras lådor:
Proppfullt. Och sedan vi fick egen tvättmaskin använder vi kanske hälften av plaggen innan tvättkorgen är överfull...
Vi är inte på något sätt unika. I Sverige köper vi i genomsnitt 24 kg textilier per person och år, att jämföra med världsgenomsnittet på 9 kg (Källa: Naturskyddsföreningen). Produktionen av dessa textilier kräver massor av energi, bekämpningsmedel, kemikalier, konstgödsel och bevattning. Det är ett kostsamt smågodis och inget jag längre kan unna mig med gott samvete. Men det finns ju alternativ:
- Ärva kläder. Tjejerna fick nyligen överta en hel kasse kläder av kompisen M och det var rena julafton. Det provades, poserades och förhandlades om vem som skulle ha vilken klänning och den åtråvärda tröjan med Hello Kitty.
- Handla second hand. I våra trakter ploppar det upp nya andrahandsbutiker överallt.
- Tradera. Fantastisk marknad för både säljare och köpare. Stort utbud av barnkläder och överskådligt om man letar efter något särskilt.
- Klädbytardagar. Oftast mycket billigt och upplagt för att fynda.
- Handla ekologiskt om du trots allt vill köpa nyproducerat.
Själva har vi minskat ner våra klädinköp med ungefär hälften under 2008. Målsättningen är att halvera igen under 2009 och dessutom att merparten ska vara second hand. Minskningen medför redan positiva sidoeffekter. Vi har roligare på helgerna eftersom vi mer sällan spenderar tid med att flanera i shoppingcentrum. Vi spar förstås pengar, dels för att vi handlar mindre men också för att vi inte fikar på trista centrumkaféer, lägger guldpengar i de roliga åkdjuren som står utanför varje leksaksaffär eller åker bil till stora köpcentrum. Helt tänker vi inte sluta handla, bara lite mer genomtänkt.
Hur shoppar du?
måndag 9 mars 2009
Garnpyssel
Strategi
- Komma hem grinig, lätt illamående och med huvudvärk.
- Ta en omväg till en riktig butik, införskaffa ovanstående nyttiga mellanmål och bli sen hem
- Rusa in i lilla tunnelbanekiosken och handla valfri oekologisk chokladbit att mumsa på hemvägen.
Självklart blir det aldrig alternativ 2 och alldeles för ofta alternativ 3. Idag tryckte jag i mig en Bounty av den extrastora sorten, trots alla föresatser att hålla mig till ekologiska alternativ. Inte så nyttigt..
Slutsats: måste planera bättre. Se till att ha tillräckligt med ekologisk choklad i jobbväskan!
söndag 8 mars 2009
Bröd på en höft
Inget nyp - delrapport 1
Nästa vecka kan det faktiskt bli lite knepigt eftersom jag har två födelsedagskalas framför mig, är ju inte säkert att födelsedagsbarnen uppskattar second hand. Får se om jag lyckas komma runt det eller om jag nästa söndag får ändra min kaxiga inställning.
lördag 7 mars 2009
Den tomma tiden
06.15 två mysungar anlände till föräldrasängen
09.10 glad stund i badhuset
11.30 hemma för lunch. Dagens rester av ost och tomat kompletterades med skinka och dijonsenap och blev smarrig toast i våffeljärnet:
13.00 dags att se över brödförrådet.
15.00 tjejernas kompis I på besök. Tre tjejer röjde för fullt här hemma och var jägare och älvor omvartannat. Ett par timmar senare sa trötta och glada vänner hej då.
16.45 brödet färdigt. Ett helt oprövat recept och dessutom modifierat efter vad som fanns hemma. Återstår ännu att provsmaka.17.30 husmanskost till middag: dillkött och potatis
18.00 Bolibompakoma för barnen. Skrubbning av hundbajskletig hallmatta för mamman. Klart orutinerat av tvåbarnsföräldrarna att köpa en matta som inte går att tvätta (vilket jag förstås ändå gjorde medelst såpa och skotte-svamp).
19.50 lite godis har gett barnen ny energi och de leker i väntan på kvällens höjdpunkt "festodimelodalen" och lördagsmys (vilket inte nödvändigtvis har med godis att göra utan markerar att det är dags för levande ljus och helgförmånen somna-i-soffan) Mamman och pappan har parkerat i soffan för att invänta somnandet så att lördagsfilmen kan avnjutas (företrädesvis ihop med en skotsk single malt).
God kväll!
fredag 6 mars 2009
Äntligen fredag
torsdag 5 mars 2009
En annan utmaning
2 bästa:
- Nästan alla mjölkprodukter, grönsaker och bakprodukter vi köper är ekologiska.
- Vi köper nästan aldrig böcker utan lånar på biblioteket.
2 sämsta:
- Vi äter alldeles för mycket kött. Köttet är sällan ekologiskt.
- Hud- och hårvårdsprodukter är sällan miljövänliga.
2 att förbättra:
- Jag vill att vi ska äta mer vegetariskt. Vi försöker, men har svårt att hitta alternativ som passar hela familjen.
- Byta ut schampo, duschcreme m.m. till miljövänliga alternativ.
onsdag 4 mars 2009
Apropå rester
Bananerna var definitivt inte i den form som jag vill att bananer ska vara om jag ska äta dem naturella. Men i kombination med en överbliven kaffeskvätt och lite basingredienser från bakhyllan blev det betydligt bättre:
Receptet kommer från klassikern Sju sorters kakor:
Bananmuffins
100 g smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 bananer
0,5 dl kallt kaffe
Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och kryddor och rör ner det. Mosa bananerna, tillsätt dem och kaffet. Jag gräddade dem ca 15 minuter i 200 grader.
Glasyren:
75 g smör
3,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
en skvätt kallt kaffe
Och så det viktigaste enligt barnen: STRÖSSEL!!
Egentligen gillar jag inte att använda engångsmaterial och pappersformarna kvalar ju in i den kategorin. Är det någon som vet om såna där "muffinsplåtar" är bra? Mormor hade speciella veckade masarinformar i metall på sin tid, kanske skulle de funka till muffins också? Fast det blir mycket att smörja och bröa förstås...
tisdag 3 mars 2009
Lunchmat - tråkmat
- varmkorv med pasta
- varmkorv med bröd
- falukorv med pasta
- fiskbullar med pasta
- fiskpinnar med pasta
- pannkaka
Ni ser, inte upplyftande på något sätt. Till lunch äter vi all tråkig färdigmat som vi ratar när middagsmaten planeras, det enda positiva är att ungarna faktiskt äter den (ja, våra barn är rätt kinkiga). Men vilka snabba, barnvänliga alternativ finns det? Det får inte innebära varma grönsaker eller hoprörd mat, typ grytor. Tips någon?
Ibland blir jag lite ledsen
Nu, tre månader senare, har det börjat gruffas. Det är för dålig variation i korgarna (tidigare fick vi även vindruvor, plommon, nektariner och ibland lite nötter eller godis), frukten har sämre hållbarhet (ja, frukt ska inte hålla hur länge som helst och nog klarar den en arbetsvecka) och på grund av de mindre korgarna tar frukten slut fortare.
Jag blir så ledsen. Kan vi inte ens göra den lilla uppoffringen att äta äpplen istället för vindruvor och nötter, hur ska vi då kunna göra något åt större miljöproblem eller tro att det någonsin ska uppstå en politisk vilja att på allvar göra något åt klimatförändringarna?
På jobbet har ledningen initierat en omröstning - FÖR ett byte till konventionellt odlad frukt eller EMOT att avstå ekofrukten. Jag hoppas så att jag blir positivt överraskad av resultatet!
måndag 2 mars 2009
Matslöseri
Själv är jag extrem nojjig när det gäller mat som håller på att bli för gammal. Jag gillar inte att använda mjölk med utgånget datum, även om jag vet att det troligen inte är något fel på den, och jag ratar leverpastej som varit öppen mer än fem dagar. Alltså slängs det en hel del även i det här hushållet. Men det ska vi ändra på.
För att minska svinnet nämner man på KfS hemsida inköpsplanering, rätt förvaring och att ta vara på rester. Planering är vi hyfsade på. Vi gör matsedel för en månad i taget och planerar inköpen efter den. Men vi skulle kunna bli bättre på att planera matsedeln så att vi tar tillvara råvarorna. Köper man hem färsk ingefära till en maträtt, så är det bra om man kan använda resten till något annat innan den bli dålig. Vi kan också bli bättre på att använda rester, särskilt det som inte åker ner i mammans matlåda. Här behöver jag hjälp med kreativt tänkande.
Mina tips för att ta till vara rester:
- Matlåda av gårdagens middag. Frys in om det inte går åt dagen efter. Frys också alla småskvättar av pasta, ris, bulgur etc. Kombinera med såsen från en annan dag och vips blir det en matlåda till.
- Kall kokt potatis är jättegott smörgåspålägg ihop med kaviar eller sill.
- Baka! Övermogna bananer i en kaka är klassiskt. Potatis och äpple är utmärkt i matbröd. Man ska kunna använda gröt också, men det har jag inte provat.
- Brödkanter torkas och mals till ströbröd.
Vilka är dina bästa tips?
söndag 1 mars 2009
Uppstart
Det andra syftet med bloggen är helt enkelt att diskutera en mer hållbar vardag. Vi är en alldeles vanlig småbarnsfamilj som tycker att det är bekvämt att åka bil, trevligt att åka på semester och roligt att shoppa nya kläder. Men vi tror också att det är ohållbart att fortsätta konsumera på det sätt vi gör i västvärlden om jorden ska ha ett klimat som våra barn och barnbarn kan leva i. Alltså försöker vi efter förmåga minska vår miljömässiga belastning. Jag hoppas kunna dela med mig av våra erfarenheter och få ta del av och inspireras av andras.
Välkommen att åka med.