- Autogiro eller e-faktura till så många räkningar som möjligt
- Tacka nej till kontoutdrag på papper om din bank inte redan tagit bort det
- Nej till direktadresserad reklam. Kan du göra här.
- Självklart "Nej tack till reklam" på brevlådan
- Elektroniskt årsbesked från CSN
- Tacka nej till utskick från kundklubbar och butiker där man inte längre är kund eller be att få utskicken via mail
- Avbeställ telefonkatalogen om du bor i villa
torsdag 31 december 2009
Ut med det gamla
onsdag 30 december 2009
Bra jobbat!
söndag 27 december 2009
Julens rester
Mellandagarna är ett paradis för restkocken. När man tröttnat på att äta julbord gäller det att hitta nya varianter av julmaten. Laxpudding är ett säkert kort. Skinkomelett är snabb och bra lunchmat och på hemgjord pizza kan man ha det mesta av korvar, ostar, skinka och lax. Rödkålen (färsk) blir en färgglad och vitlöksdoftande pizzasallad. Och ris á la Malta är till och med godare än gröten i originaltappning.
Vad äter ni i mellandagarna?
lördag 26 december 2009
Ett litet berg av julklappspapper
I soprummets kärl för pappersförpackningar respektive plast är det redan knökfullt och jag gläder mig åt att de flesta verkar känna till att julklappspappret hör hemma bland pappersförpackningar. Det är galet hur mycket förpackningsmaterial som blir kvar efter paketöppnandet, trots att vi försöker minska ner det. I år har jag tackat nej till de skrymmande kartongerna i butikerna och försökt återanvända papper så mycket som möjligt (förra året kom tomten med en snowracer, så vi hade stora otejpade ark kvar). Fina kartonger och presentpåsar är tacksamma att återanvända, de brukar ta flera varv innan de är utslitna. Snören har jag flera rullar av sedan länge, men egentligen föredrar jag sidenband runt paketen. Lätta att återanvända och mycket vackrare! Nästa år funderar jag dock på att prova Ankis variant och använda presentpåsar i tyg.
söndag 20 december 2009
Att smälta Köpenhamn
Det finns inget alternativ.
torsdag 10 december 2009
Lite imponerad!
Spenatcrepes
1 sats pannkakssmet
Hackad spenat
Skivade champinjoner
Soltorkade tomater
Fetaost
Vitlök
Salt & peppar
Blanda spenat i din vanliga pannkakssmet och stek pannkakorna som vanligt. Fräs svampen med pressad vitlök, salta och peppra. Strimla tomater och lök. Riv fetaosten grovt. Fyll pannkakorna och gratinera i ugnen ca 20-25 minuter i 200 grader.
söndag 6 december 2009
Dagens skåprens
Julpynt och telefoner
lördag 5 december 2009
Goda affärer
Imorgon blir det julmarknad igen. En schysst sådan.
tisdag 1 december 2009
Mamman får en egen
Själv har jag också en julkalender att följa, och jag är riktigt nyfiken och förväntansfull inför det lucköppnandet!
måndag 30 november 2009
Klimatkontot - maten igen
Just nu har vår matplanering övergått i projekt Tömma frysen, så vi får se vad som hamnar på matsedeln framöver. Ambitionen är att underlätta den nödvändiga avfrostningen och skjuta upp storhandlingen ett par veckor till. Idag blev det latmanspizza med hjälp av bortglömda tortillas, ost från frysen och det sista av den fantastiska getmjölksfetan från Jämtland som inhandlades på förra helgens julmarknad, kompletterat med tomatsås och färska ekotomater.
lördag 28 november 2009
Visioner
onsdag 25 november 2009
tisdag 24 november 2009
Julklappar
Så vi tar det lugnt.
måndag 23 november 2009
Dagens irritationsmoment
Varför byter Arla förpackningar för ekomjölk och -fil, från de smidiga fyrkantiga paketen till ryggåsförpackningar som i undersökningar visat sig vara svårare att tömma , som är svårplacerade i kylen och hopplösa att platta till i soporna?
Tror jag måste maila lite...
Uppdatering: Det går att rösta om de nya förpackningarna på arlas webbplats. Gör det du också!
lördag 21 november 2009
onsdag 18 november 2009
Frestelser

Foto: TV4
måndag 16 november 2009
Vegomiddag
Lasagne med linser
4 port
4 vitlöksklyftor
soltorkade tomater
en liten skvätt balsamvinäger
500 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
2-3 msk pesto
1,5 dl röda linser
2-3 dl vatten
2-3 msk tomatpuré
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk honung
oregano, basilika, rosmarin
salt & peppar
1 aubergine
1 zucchini
1 rödlök
200 g fetaost
lasagneplattor
riven ost av valfri sort
Skiva aubergine och zucchini på längden. Salta och peppra rikligt och stek i generöst med olja. Lägg åt sidan.
Fräs hackad vitlök i olja, tillsätt soltorkade tomater och balsamvinäger och låt det koka in lite. Häll på krossade tomater, buljongtärning, kryddor, honung, pesto, linser och vatten. Låt puttra tills linserna är mjuka, ca 15-20 min. Tillsätt grädde och tomatpuré och koka några minuter till.
Varva sås, lasagneplattor, stekta grönsaker, skivad rödlök och fetaost i en ugnsform. Avsluta med ett lager sås och toppa med riven ost. Gratinera i ugnen ca 30 min.
Maken hälsar att receptet är ungefärligt och bör anpassas efter egna preferenser när det gäller smak och konsistens. Samt gärna avnjutas i sällskap med ett glas rött ekovin.
söndag 15 november 2009
Klimatkontot del 2 - maten
Det här är en stor anledning till att koldioxidutsläppet från mat blir så högt som 1,7 ton i min Klimatkontoberäkning. Det baseras på att vi äter både nöt- och fläskkött 4-6 gånger per vecka, och det blir det nog lätt med tanke på att det är 100 grams-portioner som räknas. En minskning av detta till 1-3 portioner per vecka skulle ge minskade utsläpp motsvarande 0,4 ton.
Andra poster som ger utslag är mejeriprodukter och kaffe/te. En minskning av mejeriprodukter från 400 till 200 gram per dag skulle minska utsläppen med 0,1 ton koldioxid och lika mycket till om jag nöjer mig med en kopp kaffe eller te per dag. Här ska erkännas att jag inte vet exakt hur mycket jag får i mig per dag. Men morgonkaffet är inte förhandlingsbart i dagsläget!
Rester blir det däremot inte många hos oss, i alla fall inte som vi slänger. Middagsrester blir alltid matlåda och jag är barnsligt road av att hitta på sätt att ta till vara andra rester. Förbättringspotentialen här består i att hitta möjligheter att ta hand om de mer udda resterna av wasabi, lime och pesto.
Åtgärder:
- Minska köttmåltiderna med målet att komma ner till 6 fläsk- eller nötköttsmåltider per vecka.
- Kontrollera mängden mejeriprodukter. Minska på smör och ost.
- Öka antalet vegetariska rätter. Även försöka hitta barnvänliga alternativ.
- Minimera andelen mat som slängs.
Nu ska jag hålla noggrann koll på matsedeln ett tag för att få grepp om det här. Det passar sällsynt bra att börja idag när vi avnjutit ett toppnummer i makens vegorepertoar: lasagne med zucchini, aubergine och feta. Just nu sitter jag bara och jäser...
torsdag 12 november 2009
Lyxshopping
måndag 9 november 2009
En liten skatt
I Nytt på kakfatet från 1953 kan man läsa att "de flesta husmödrar gör sitt veckobak på fredagar" och att det är "de ofyllda goda längderna som utgör stommen i veckobaket".
Bäst att flexa ut tidigt på fredag...
fredag 6 november 2009
Mer om transporter: bilen
- Praktiska ärenden. Storhandling, inköp av skrymmande saker, skjutsa barnen till aktiviteter.
- Utflykter. Åka till landet, utflykter till Kolmården, Julita etc.
- Långresor. Semesterresor inom Sverige, hälsa på morfar i Småland.
De korta resorna är de som förefaller mest onödiga. Ofta är det relativt lätt att hitta alternativa transportsätt för denna kategori. De sker främst av bekvämlighet och det är lätt att välja bilen slentrianmässigt. Som Koldioxidexperiment påpekar i kommentaren till föregående transportinlägg, eliminerar biltransporten den klimatnytta som kloka val eventuellt ger i mataffären. Samtidigt innebär det en rejäl ansträngning att släpa hem IKEA-möbler på tunnelbana och buss. Och storhandling med cykel i novemberregnet kräver enorm viljestyrka. Samt inköp av cykelvagn.
Till landet kan vi inte ta oss utan bilen. Det är ca 6 km till närmaste busshållplats och det blir orimligt med små barn och packning. Vi vill också gärna åka på utflykter ibland, även om vi försöker tänka på att kombinera dessa med de längre resorna för att minimera körsträckan.
När det gäller långresorna, är det också bekvämligheten som gör att vi ofta väljer bilen. Man kan ha mycket packning med sig och tar sig lätt till flera ställen. Men många av dessa resor skulle kunna bytas mot andra färdsätt.
Summa summarum är vi inte redo att helt sluta åka bil, men vi kan absolut minska på det. För att få ner utsläppen till 0,4 ton koldioxid, vilket jag ser som ett realistiskt delmål, kan vi köra 300 mil/år.
Åtgärder:
- Byta långresorna mot tåg. Har redan bokat tågbiljetter för jullovsresan till morfar, så där spar vi 90 mil direkt.
- Minimera de korta resorna. Kombinera flera ärenden. Välja cykel eller kollektivtrafik i möjligaste mån. Gör vi i ganska stor utsträckning redan, men vi kan nog bli ännu bättre på det.
- Utflyktsresorna är svårast, men samma sak gäller förstås här: Planera resorna, försöka hitta alternativa färdsätt.
För att följa upp måste jag hålla noggrannare koll på mätarställning och bränsleförbrukning. Idag står mätaren på 73841 km och om ett år får den alltså inte gå över 76841. Jag återkommer med uppföljning.
torsdag 5 november 2009
Rester
Man får strunta i den välplanerade matsedeln och improvisera lite. Eftersom tre fjärdedelar av familjen var hemma på grund av VAB så var lunchvalet givet: pannkaka gjorde av med det mesta av mjölken och emottogs med ovationer till och med av sjuklingen. Resten av mjölken gick åt till brödet som numera är standard vid utflykter. Filen och äppelmoset trivdes bra ihop med sista valnötterna i mitt senaste favoritbröd som jag, på tal om rester, gärna äter med kall kokt potatis och lite kaviar. Och eftersom torsdagar innebär gymnastik och sen hemkomst för storasyster, så passade det bra att lägga osten på varma mackor till kvällsmat.
Menyn kunde kanske ha varit nyttigare, men vi är mätta och glada och ingenting åkte i soporna.
onsdag 4 november 2009
Klimatkontot del 1 - transporter
Men någonstans måste man ju börja. Jag får gå igenom klimatkontot steg för steg och kartlägga varje område samtidigt som jag försöker hitta de åtgärder som kan minska klimatpåverkan. Vi börjar med transporter:
Av 1,5 ton koldoxid för resor står flygresor för 0,8 ton. En stor andel av mina totala utsläpp med tanke på att jag inte flyger särskilt mycket. Jag vill gärna minska den här siffran ytterligare och det borde kanske vara enkelt eftersom jag inte ens gillar att flyga. Jag uppskattar visserligen lata semesterveckor vid Medelhavet, men det kan med lite planering och tålamod vara genomförbart med tåg. Svårare är det med långresor. Jag har inget behov av att åka till Thailand varje år, men jag drömmer fortfarande om att en gång se Maldiverna (just en sådan resa förefaller oförlåtlig eftersom jag då direkt påskyndar resmålets utplåning) och att gå på en Springsteen-konsert i New Jersey. En enda tur- och returresa till USA motsvarar ungefär 2 ton koldioxid (den siffran varierar också beroende på vilket beräkningsverktyg man använder), alltså mer än hela årsbudgeten. Kan man överhuvudtaget unna sig någonting sådant?
Den andra stora posten på transportkontot är förstås bilen som motsvarar 0,6 ton koldioxid. Den traditionella Volvo-kombin rymmer de gigantiska kassarna från månadshandlingen, tar oss till landet på sommaren och ibland till morfar i Småland. Den går på bensin, är inte det minsta miljövänlig och dessutom dyr i drift, men är också bekväm, pålitlig och trygg. Jag har funderat på bilpool, men ännu är bilägandet inte förhandlingsbart för alla familjemedlemmar. Att köpa en ny bil för att få en miljöbil känns inte heller som ett alternativ. Vi försöker använda den så lite som möjligt, planera resorna och använda allmänna kommunikationer så långt det är praktiskt. Om vi jobbar lite hårdare på den linjen kan vi kanske få ner utsläppen till 0,4 ton, men mindre än så tror jag är svårt att klara med egen bil.
Övriga transporter består huvudsakligen av buss och tunnelbana och är ganska marginella, även under vintersäsongen när jag använder dem för jobbresorna varje dag.
Mål
Första målet för kategorin transporter är att få ner bilutsläppen till 0,4 ton. Hur jag ska se på flygresor måste jag fundera på. Tar tacksamt emot kloka tankar i frågan!
tisdag 3 november 2009
Struktur
Boende 1,5 ton koldioxid
Resor 1,5 ton koldioxid
Mat 1,7 ton koldioxid
Övrigt 0,1 ton koldioxid
Totalt 4,8 ton koldioxid
Ganska jämnt fördelad belastning alltså och klar förbättringspotential eftersom hållbar nivå ligger på ca 1,5 ton koldioxid.
Fortsättning följer...
måndag 2 november 2009
Nytt bröd igen
Så här kommer länken till Sofies Dinkelbaguetter.
söndag 25 oktober 2009
Lite tröst
fredag 23 oktober 2009
onsdag 21 oktober 2009
Shopping och välgörenhet
Just nu pågår det nio auktioner på Tradera där ett gäng kreativa pysslare, på initiativ av Stina, säljer sina alster till förmån för Bröstcancerföreningen. Bra idé, eller hur - omsorgsfullt utfört hantverk i kombination med en god sak! Och ett bra tillfälle att starta upp julklappsinköpen om man har planerat sådana.
Titta in och lägg ett bud!
Och hörni! Till nästa år har jag hört ryktas om en återbrukskollektion...
lördag 17 oktober 2009
Mosig
Jag hade glömt hur gott det doftar när man kokar äpplen! Denna söta, hemtrevliga, barndomsdoft påminner om äppelriset som mormor alltid kokade den här tiden på året. Brukar ni äta äppelris, är det någon som vet hur man gör? Bara grötris och äpplen, eller?
torsdag 15 oktober 2009
Blog Action Day
Det här måste jag jobba på. Jag ska försöka hitta de största miljöbovarna i mitt liv och se vad jag kan göra åt dem. För det krävs mer. Ekologiska bananer är bara en del av svaret.
Vilka är dina största miljösynder?
söndag 11 oktober 2009
Lite trött...
torsdag 8 oktober 2009
Handla ekoreko
Kanske någon av er läsare vill titta förbi och fynda lite? Och köpa bullar av söta 9-åringar som ska på skolresa? Och säga hej?
Kom till Enskede skola på lördag mellan 11-14. Jag är en av dem i illgrön tröja...
tisdag 6 oktober 2009
Enkelspårig?
Tittar närmare.
"Klimakterieproblem" var det visst.....
söndag 4 oktober 2009
Söndagsvego
Vegetariska kroppkakor med indisk kryddning
4 port.
Fyllning:
2-3 dl skivade champinjoner
ca 150 g broccoli
ca 250 g kokta kidneybönor
2 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
1 tsk ingefära
1 tsk salt
1 tsk garam masala
1 tsk chiliflakes
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
Fräs lök, vitlök och kryddor. Lägg i champinjoner och broccoli och fortsätt fräsa tills vätskan försvunnit. Lägg fyllningen i en skål, tillsätt bönor och finfördela alltihop med hjälp av en gaffel eller visp. Låt svalna.
Smet:
Koka 10-12 potatisar. Pressa och låt svalna. Tillsätt 2 ägg och 1,5-2 dl vetemjöl. Knåda ihop till en deg. Forma bollar, gör en fördjupning i varje och lägg i fyllningen, vik ihop.
Koka upp rikligt med vatten i en stor gryta eller kastrull. Lägg i kroppkakorna och låt koka tills de flyter upp och ytterligare 5 minuter.
Servera med valfritt tillbehör. Vi hade det klassiska skirade smöret och lingonsylt, vilket fungerade förvånansvärt bra ihop med indisk kryddning. Men någon slags yoghurtsås hade nog inte heller varit fel.
fredag 2 oktober 2009
Peppad
torsdag 1 oktober 2009
På date
När det gäller Age of Stupid, måste jag erkänna att jag inte är överväldigad. Precis som andra har sagt så var den ganska nedslående. Den sätter fingret hårt på människans svårighet att ändra invanda mönster och relatera till, förvisso allvarliga, men för de flesta ännu förhållandevis avlägsna hot. Det är filmens styrka och samtidigt dess stora svaghet, eftersom just detta är så frustrerande, skrämmande och deprimerande att även den redan övertygade känner sig redo att ge upp. Filmen ägnar sig inte heller åt att servera möjliga lösningar eller att måla upp något hoppingivande alternativt scenario. Man går därifrån med känslan att det faktiskt är kört!
Men kanske behövs det en film som ruskar om oss just så här hårt. Som får oss att inse att det inte räcker med att köpa ekologiska jeans, sortera sopor och beställa hem Ekolådan.
Jag ligger efter: tisdagens vego
Med hjälp av dessa, samt potatis och morötter, improviserade maken ihop rotfruktsbiffar som fick smak av ost, senap och persilja. Den här gången blev det hemkokt lingonsylt till, men det hade nog gjort sig bra med någon slags pepparrotsgucka också.
onsdag 30 september 2009
Kanske inte så romantiskt
måndag 28 september 2009
Måndagens vego
söndag 27 september 2009
Dagens vego
lördag 26 september 2009
Dagens vego
Broccolisoppa
4 port.
250 g broccoli
2-3 dl grädde/mjölk
1 tärning grönsaksbuljong
dragon
salt, peppar
ev. pasta, ost
Koka broccolin lagom mjuk. Häll av och spara en del av vattnet. Lös en buljongtärning i vattnet och koka upp igen. Lägg tillbaka broccolin nu om du vill ha den riktigt mjuk, vänta om du föredrar bitar. Tillsätt grädde/mjölk och pasta och/eller ost om man vill ha det. Smaka av med dragon, salt och peppar.
Barnen föredrar finfördelad broccoli och små pastastjärnor i soppan, vilket gör den ganska tjock, och det passar då att laga den med mjölk. Väljer man broccoli i större bitar som får behålla sin spänst, rekommenderas grädde. Det går lika bra att laga på sojagrädde för den som vill avstå mjölkprodukter.
Startskott - vegoutmaningen
Själv hoppas jag att veckan ska blir ett startskott för en hållbarare matplanering och att vi ska hitta nya vegorätter som passar hela familjen. Jag återkommer med våra recept under veckan. Dela gärna med er av era i kommentarer eller maila mig så lägger jag ut dem på bloggen.
tisdag 22 september 2009
Varannan vego - utmaning
Nästa vecka har jag lovat mig själv att ta tag i den vegetariska maten igen. Miljövänliga veckan pågår under perioden 26 september - 4 oktober och årets tema är Mat och klimat. Hos Naturskyddsföreningen kan du hitta fakta, goda råd och recept. Man föreslår också i senaste numret av Sveriges natur att vi ska göra varannan måltid vegetarisk. Jag tänker anta den utmaningen. Hos oss blir det vego varannan dag under perioden.
Och jag tänker skicka den vidare! Jag utmanar er att under miljövänliga veckan äta minst dubbelt så mycket vegetariskt som ni gjorde tidigare. Minimum två måltider under veckan om du aldrig äter vego annars. Dela gärna med dig av idéer, erfarenheter och recept. Några av er läsare äter redan vegetariskt och omfattas därför inte av utmaningen, men är hjärtligt välkomna att komma med tips och inspiration.
Är du med? Ja, ni också kära familj!
Trött i fötterna?
Jag förstår inte. Vad är det som gör att de barn som har tillräcklig ork för att spela fotboll inte kan ta sig till och från träningen utan bil? Är det föräldrarna som har ovanligt trötta fötter? Eller har familjerna bundit upp sig i ett så pressat schema att det är ett måste att kapa de fem minuter man kanske tjänar på att ta bilen?
Hur som helst är det synd om barnen. De ska leva med våra val.
Att pendla
Så länge det inte är snö och is ute finns det egentligen ingen anledning att trängas på bussar eller sitta i bilkö. Det finns bara fördelar med cykeln: motion, frisk luft, mer dagsljus, fler naturupplevelser (jodå, även i Stockholm), ekonomiskt, miljövänligt förstås. Om det fortfarande känns som att det är lite för många uppförsbackar på väg till jobbet så kan man göra som Karin.
Hur kommer du till jobbet?
måndag 21 september 2009
Finn felet
Det funkade. Inte.
söndag 20 september 2009
Nytt utflyktsbröd
tisdag 15 september 2009
Skördefest!
måndag 14 september 2009
Nya skor
Jag brukar ju inte göra reklam, men jag kan inte låta bli att tipsa om Kavats e-butik. I vanliga butiker kan det vara svårt att få tag i något större urval av eko-skor, men här finns hela kollektionen. Leveransen tog 48 timmar och frakten är fri inom Sverige. Vi är helnöjda!
söndag 13 september 2009
Matsäckshelg
Lillasyster jobbade hårt med att bygga en bro så att man kunde ta sig förbi tallen!
Naturfynd till storasysters samling.
torsdag 10 september 2009
Jobb (vs) fika
tisdag 8 september 2009
Inspiration
Jag vill inte leva på som förut. Jag tror inte att vi kan leva på som förut. Så nu gör jag mitt bästa för att samla på mig inspiration och peppa mig själv igen. Här är mina favoritinspiratörer just nu:
- Oknytt som återvinner vackert, roligt och kreativt
- Anki som alltid bjuder på kloka tankar och bra idéer.
- Lotta som med sitt raka tilltal får mig att vilja lyfta mig i håret och sälja bilen.
- Vegofamiljen som gör mig sugen på nya försök att införa vegetarisk mat på middagsbordet.
Tack för att ni delar med er!
lördag 5 september 2009
Eko-depp
Jag har haft det lite trögt på sistone. Ibland känns det faktiskt lite jobbigt att försöka leva miljövänligt. Får man erkänna det? Det är mycket att tänka på och inte helt lätt att göra de bästa valen. Vissa dagar kan jag misströsta. Undra: Gör vår lilla insats egentligen någon skillnad eller gör jag det bara jobbigt för mig själv? Vore det inte enklare att ta bilen istället för att lägga tredubbel tid på att åka kommunalt till storasysters gympa, roligare att nöjesshoppa något onödigt när man behöver pigga upp sig, smidigare att äta köttbullar istället för att kämpa med att få i ungarna broccoligratäng och böngrytor (sorry Vegomamman, det enda som går hem är pannkaka och broccolisoppa...), och härligt att flyga till Italien på semester varje år?
söndag 30 augusti 2009
lördag 15 augusti 2009
Gyllene sommarslut
lördag 8 augusti 2009
ARG!!
onsdag 5 augusti 2009
Ljuva ensamhet!
Aaah! Tre kvällar alldeles ifred att unkis-slappa hur mycket som helst. Filmjölk till middag och Ben & Jerry´s direkt ur burken. Tystnad och tankar. Men nu väntar jag på att de ska komma hem. Och längtar. Jättemycket!
fredag 31 juli 2009
torsdag 30 juli 2009
Mmmm
Det är en lyx att ha en egen trädgård, om än så liten!
onsdag 29 juli 2009
Hoppsan!
Lite vardag
torsdag 18 juni 2009
Späckad minisemester
På väg till morfar och smålandsmormor passade vi på att stanna till i Hippihäxans butik Glad mat i Tranås. Mycket trevligt! Det fanns mycket som lockade till inköp. Framför allt var vi ute efter att få prova krämerna från F.I.N. eftersom vi ännu inte hittat den perfekta krämen för storasysters känsliga hud. Men det blev lite godis och presenter också. Synd att det är så långt till Tranås, men jag tror minsann att vi hittat en ny väg till morfar.
Efter ett par regniga, men trevliga dagar i Småland, då vi bland annat passade på att fira lillasysters kommande födelsedag och leka i den trevliga stadsparken med slänggungor, körde vi uppåt landet igen. Vi tog vägen via Vadstena för att hälsa på våra goda vänner som driver nyöppnade Dahlströmska gården rum och frukost i de gamla kulturkvarteren. Gården är varsamt renoverad och ännu finare än jag kunde föreställa mig. Här får man inte en massa filmkanaler, vi pratar snarare en stillsam upplevelse i ett genomtänkt boende. Man kan sova i de vackra gamla järnsängarna och sedan äta ekologisk frukost i trädgården eller den fina matsalen. Jag tror att maken och jag måste planera in en hösthelg i Vadstena...
Som avslutning blev det en heldag på Östergötlands stora barnresmål. Tigrar, Bamseland, zebror och delfiner, men döttrarna sammanfattade det bästa av dagen: getterna och rutschkanorna... Det är tveksamt om det kan anses som en prisvärd aktivitet, men vi hade i alla fall ganska trevligt.
Självklart är livet en tävling
lördag 13 juni 2009
Odjur
Mina chiliplantor, som frösåddes i mars, började just ta sig riktigt ordentligt. Det är då det händer: spinnkvalstren invaderar! Än så länge ett ganska litet angrepp, men ni ser de ljusa fläckarna på bladen :o( Jag aldrig lyckats bli av med spinn, så jag är rädd att det bara är att ge upp och leta fram nya frön. Jag hoppas att det inte är för långt in på säsongen bara.
torsdag 11 juni 2009
Ähum...
onsdag 10 juni 2009
tisdag 9 juni 2009
På begäran
25 g jäst
4 dl ljummet vatten
(gärna 1 msk honung)
1 tsk salt
8 dl vetemjöl
ca 1 dl solrosfrön
Smula jästen i en bunke. Lägg i salt och honung och rör ut i vattnet. Häll i mjöl och solrosfrön och arbeta ihop degen. Jäs under bakduk i 1-2 timmar. Tippa försiktigt ut degen på plåt. Värm ugnen till 250 grader och jäs bara degen under tiden som ugnen värms, ca 20 minuter. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter, sänk sedan värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 40-45 minuter.
Lättare kan det inte bli!
måndag 8 juni 2009
Gårdagens njutning:
Det är inte bara stress som är orsaken till min frånvaro här på bloggen. Jag ägnade tre av förra veckans kvällar åt att vara väldigt mycket i nuet. Klimax ser ni här ovan.
(För den händelse någon oinvigd läser detta: Ja, jag var på alla tre konserterna i Stockholm. Ja, jag ska gå på en till i sommar. Nej, jag är inte galen. Inte i Springsteen-sammanhang i alla fall...)
måndag 1 juni 2009
Det kör ihop sig
söndag 24 maj 2009
Det växer!
lördag 23 maj 2009
Man kan baka på allt
torsdag 21 maj 2009
Nu ska det bli baka av!
onsdag 20 maj 2009
Glad och energifylld
Det kommer att bli mycket jobb framöver och bloggen kommer nog att bli lite lidande. Känns inte helt okej att vara parkerad vid en dator hela sin vakna tid...
onsdag 13 maj 2009
Trädgårdsnovisen ber om hjälp
tisdag 12 maj 2009
Magsjuka & brännässlor - en oväntad hit
Nässelsoppa
Skölj nässlorna väl flera gånger. Koka nässlor och vatten 10-15 minuter. Häll av och spara nässelvattnet. Gör en bottenredning av smält smör och vetemjöl, späd med nässelvattnet, lite i taget. Tillsätt buljongtärningarna, låt det koka upp och koka ca 5 minuter. Hacka under tiden nässlorna. Rör ner nässlor och creme fraiche i soppan, smaka av med gräslök, salt och peppar. Servera med kokt ägg och gärna färskt bröd till. Eftersom jag hade lite ont om tid blev det frallor, baserade på dinkelmjöl, havregryn och potatis.
Snopet!
måndag 11 maj 2009
Förra årets skörd
söndag 10 maj 2009
Guldkorn
Första skörden
Rabarbern blev sedan till söta små mini-pajer enligt Maria Öhrns recept:
Smuldeg
150 g smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
200 g mandelmassa
50 g flagad mandel
Fyllning
300 g rabarber
2 tsk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
ev. ytterligare flagad mandel till dekor
Smält smöret och rör ner socker, mjöl, bakpulver och salt. Arbeta ihop till en smulig deg. Riv mandelmassan grovt och knåda in den i degen tillsammans med den flagade mandeln. Skölj rabarbern, skär i tunna bitar och blanda med potatismjöl och vaniljsocker. Ställ ut 24 st bullformar på en plåt. Lägg ett lager smuldeg i botten av varje form och sedan ett lager rabarber. Avsluta med resten av smuldegen och eventuellt lite flagad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader 15-20 minuter.
fredag 8 maj 2009
Vad ska man göra?
Något som informatören poängterade var vikten av påtryckningar mot politikerna inför FNs klimatmöte i Köpenhamn i december. Tyvärr känns det ju ofta som att politiker inte driver frågor själva utan bara säger vad de tror att folk vill höra. Alltså måste vi tala om vad vi vill ha gjort! Jag är inte riktigt personen som engagerar mig politiskt, men jag försöker stödja föreningar som jag tror kan arbeta på ett bra sätt med opinionsbildning. Hittills är det Naturskyddsföreningen, men kanske ska jag gå med i Klimataktion också.
Hur engagerar ni er?
torsdag 7 maj 2009
Party, party
onsdag 6 maj 2009
Raska fötter springa tripp,tripp...
Träningen är härmed officiellt påbörjad. Jag fick ett träningsschema igår av vännen och medtävlaren U, så när döttrarna somnat ikväll var det bara att ge sig ut. Om jag ska följa schemat är det tre träningstillfällen varje vecka. Uj uj, men jag är väl tvungen - i Midnattsloppet finns inget halvmilsalternativ...
måndag 4 maj 2009
Jag vill också ha solceller!
söndag 3 maj 2009
Bättre
Rör ut 50 gram jäst i 5 dl ljummet vatten. Tillsätt 2 tsk salt, lite matolja, en näve hackade valnötter, lite rosmarin och ca 5-6 strimlade soltorkade tomater (blötlägg gärna en stund om du inte använder marinerade). Arbeta in så mycket vetemjöl special att degen släpper från bunken. Jäs till dubbel storlek. Knåda ordentligt och forma till två limpor, skär några snitt med vass kniv. Låt jäsa ca 30 minuter. Pensla med vatten och strö över rosmarin. Grädda ca 40 minuter i 200 grader.
Passar extremt bra ihop med lite god olivolja och flingsalt. Och gärna ett glas rött vin.
lördag 2 maj 2009
Nära naturen-upplevelse
Mindre mysigt blev det när en mus pilade förbi under bordet. Visserligen fortfarande på utsidan, men ändå - i mitt tycke - onödigt nära dörren. Det var också skönt att det faktiskt var en mus och inte en av de råttor som bor i grannskapet, men jag vill fortfarande inte ha in den...
fredag 1 maj 2009
Första maj-utflykt
Ovan: Lillasysters favvofika i ekovariant
Summering av mat-utmaningen
Budgeten var satt till 4400 kronor. Nu är alla kvitton sammanräknade och vi kan konstatera att vi under april månad har spenderat 4222 kronor på mat. En del tvål, diskmedel och annan förbrukning har också smugit sig in i den summan eftersom jag inte orkade gå igenom alla kvitton i detalj, så egentligen är kostnaden lägre. Å andra sidan har vi ätit ute några gånger och det räknar vi som sagt inte alls in i matbudgeten utan till nöjeskontot.
Blev det ekologiskt? Jodå, vi har varit nästan helt konsekventa i att köpa eko. Undantag för några kryddor, enstaka frukter och grönsaker när vi inte fått tag på ekologiska alternativ och ett antal spontanglassar denna soliga vårmånad. Dessutom har vi ätit en del av det oekologiska sortiment som redan fanns hemma.
Så jag hävdar fortfarande att det är rent trams att det inte går att äta ekologiskt med en begränsad budget. Visst blev det mindre kött än vanligt, men det är ju huvudsakligen av godo. Och visst fick vi ändra planer, byta ut rätter och improvisera. Jag fick inte tag i varken lamm, lax eller kyckling som vi mer än gärna äter i vanliga fall, och begränsningen kunde ibland kännas lite tråkig. Däremot var problemet urvalet av ekologiska varor snarare än priset. Vi har ätit gott och inte toksnålat. Tvärtom finns det utrymme för att lyxa till det lite mer.
Nu är det maj och i ärlighetens namn kändes det lite skönt att uppfylla ungarnas önskning om blodpudding (Gea har inte för avsikt att börja producera ekologisk blodpudding eftersom det är brist på råvara. - Vän av ordning undrar vad som händer med blodet från de ekogrisar som blir bacon och skinka??) utan att bryta Utmaningens riktlinjer. Vi kommer dock att fortsätta prioritera ekologisk och närproducerad mat och jag kommer att göra mitt bästa för att tjata hem ännu fler eko-alternativ hos de lokala handlarna.
torsdag 30 april 2009
Tillbaka
Idag är sista dagen av eko-utmaningen. Av Stinas rapport att döma kämpar hon lite i motvind, men jag hejar på hennes bakprojekt! Det är ett ambitiöst steg att ta. Själv var jag bekvämare och började min eko-bana på det område där det kostade på minst: genom att handla ekologiska varor med liten prisskillnad. Så småningom blev det en vana och då blev priskänsligheten också mindre. Ett annat tips för att gå över till eko kan vara att fundera på vilket område som känns viktigast. Kanske är det ägg, för att hönsen ska få äta sundare foder och få vara ute? Kanske är det frukt och grönt, för att slippa konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel? Kanske är det kakao, för att det inte längre känns okej med Marabou efter det här?
Min egen utvärdering av utmaningen får anstå till imorgon. Nu står döttrarna i startgroparna för dagens stora begivenhet...
Trevlig valborg!
måndag 20 april 2009
Boktips och skärmpaus
Isabella Lövins uppärksammade, tankeväckande och skrämmande bok Tyst hav.
På återseende!
Mat-utmaningen delrapport 3
Den här veckan äter vi:
20 april Toskansk bönsoppa
21 april Broccoligratäng med bacon
22 april Hemgjorda fiskpinnar
23 april Kokt fisk med äggsås
24 april Spagetti och köttfärssås
25 april Kyckling med feta och pesto
26 april Kikärtsbiffar
söndag 19 april 2009
Dagens rätt
Och nu blir det vego
Idag blir det alltså vegetarisk middag. Det vet ju alla, utom möjligen Marit, att det inte är hållbart att äta så mycket kött som vi gör i västvärlden idag. Men det är inte en helt enkel omställning för en familj där alla utom Storasyster (som visade vegetariska preferenser från dag 1 och skulle kunna leva på tomater och bönor) uppskattar saker som pepparstek, bresaola, kycklingmackor och varmkorv framför grönsaksröror, sallad och råkost. Vi försöker, men rätt ofta fuskar vi och lägger till lite kött. Det blir broccoligratäng med bacon, lite rökt makrill i potatissoppan och isterband i bönsoppan. På sätt och vis är det kanske en möjlig väg för mer hållbar mathållning eftersom det i alla fall innebär att vi äter mindre kött. Jag läste någonstans att om man ska äta kött i en utsträckning som är att betrakta som hållbar, så är 400 gram i veckan en riktlinje. Det blir en hel del om man nöjer sig med att använda köttet som smaksättare och komplement till mera grön- och rotsaker. Idag kör vi dock helvego och provar bönburgare från Buffé med coleslaw inspirerad av Annikas carrotslaw.
Den gröna staden
Men kommer det att fungera? Bryr sig stockholmaren i gemen om vad kommunen rekommenderar? Och kan man lita på att staden arbetar lika hårt med sitt eget miljöansvar?
lördag 18 april 2009
Första löprundan för säsongen
...grymt håll...kan knappt springa upprätt...
Mer motvind.
Stela ben.
..omsprungen av vältränade åretruntlöpare...
Värre håll...
....fortfarande motvind....
.....
......
......
VEM hittade på att jag ska springa en MIL i Blodomloppet i juni????
fredag 17 april 2009
Jag är fortfarande ledsen...
torsdag 16 april 2009
Återanvända påskblommor
onsdag 15 april 2009
Tummen ur
När vi flyttade för 1,5 år sedan kunde vi inte flytta med vårt miljövänliga elavtal eftersom det inte fanns några elmätare i det nybyggda huset. Sedan dess har vi förstås fått elmätare och ett elavtal med dyr-Fortum. Vi har inte orkat ta tag i att jämföra bolag och avtal, bara låtit tillsvidareavtalet löpa på utan att kolla upp vare sig elkällor eller miljömärkning. Skäms på oss!
Nu äntligen har jag fått loss tummen och bytt elbolag. Snart blir det Bra miljöval-el från nya bolaget DinEl. Nästa steg är att minska elförbrukningen.