Mamman är lämnad hemma i köket medan resten av familjen är ute i solen. Det kan ju låta som ett nerköp, men i sällskap med Bruce på hög volym är det enbart en njutbar upplevelse. Orsaken är att jag har bröd att baka till dagens middag och då tyckte visst maken att jag kunde kombinera det med själva matlagningen också. Han är rationell min man.
Idag blir det alltså vegetarisk middag. Det vet ju alla, utom möjligen Marit, att det inte är hållbart att äta så mycket kött som vi gör i västvärlden idag. Men det är inte en helt enkel omställning för en familj där alla utom Storasyster (som visade vegetariska preferenser från dag 1 och skulle kunna leva på tomater och bönor) uppskattar saker som pepparstek, bresaola, kycklingmackor och varmkorv framför grönsaksröror, sallad och råkost. Vi försöker, men rätt ofta fuskar vi och lägger till lite kött. Det blir broccoligratäng med bacon, lite rökt makrill i potatissoppan och isterband i bönsoppan. På sätt och vis är det kanske en möjlig väg för mer hållbar mathållning eftersom det i alla fall innebär att vi äter mindre kött. Jag läste någonstans att om man ska äta kött i en utsträckning som är att betrakta som hållbar, så är 400 gram i veckan en riktlinje. Det blir en hel del om man nöjer sig med att använda köttet som smaksättare och komplement till mera grön- och rotsaker. Idag kör vi dock helvego och provar bönburgare från Buffé med coleslaw inspirerad av Annikas carrotslaw.
Höst & nystart!
2 månader sedan
1 kommentar:
Bra initiativ! Och kom ihåg att vego är så mycket mer än sallader, grönsaksröror och råkost... Lycka till!
Skicka en kommentar