onsdag 1 april 2009

Nu börjar vi

Då var det dags att starta upp utmaningen. Från och med idag äter vi enbart ekologiskt (eller i andra hand närproducerat) utan att bli ruinerade. Matbudgeten för två vuxna och två barn är 4400 kronor. Den är baserad på att alla utom jag, som har matlåda, äter lunch utanför hemmet 5 dagar per vecka.

Så vad blir det för mat? Ekologisk frukost är inga svårigheter. Fil, flingor, mjölk, ägg, gröt och kaffe är alltid eko hos oss. Brödet bakar jag eller så blir det ekologiskt knäckebröd (Saltå kvarn har det godaste, Änglamark det billigaste). Pålägg finns också ekologiskt: leverpastej och kaviar är favoriter hos oss. När det gäller middagsmat brukar vi göra en matsedel för en månad framåt, men här kommer jag att lägga ut vår matsedel vecka för vecka för att ni inte ska bli alldeles uttråkade. Om någon till äventyrs skulle vara nyfiken på vad vi planerar att äta den 27 april så är det bara att fråga. Här är menyn för resten av vecka 14:

1 april - Stekt strömming med potatismos
2 april - Morotssoppa och hembakat bröd
3 april - Italienska köttbullar med pasta och pesto
4 april - Fiskpudding med skirat smör
5 april - Kåldolmar, potatis och lingon

Storhandlar gör vi en gång i månaden. Sedan kompletterar vi, främst med frukt, grönsaker och mejeriprodukter i vår närmsta Konsumbutik som ligger alldeles om hörnet. Vissa andra inköp sker också där eftersom de är väldigt bra på ekologiskt. Eko-projektet började dock inte strålande. Jag och tjejerna är lediga och har månadshandlat idag, men fick konstatera att det saknades en hel del i stormarknadens ekologiska sortiment. Inte vet jag om det var för att jag inte skulle ha några konventionella varor, eller om utbudet försämrats, men vi kom hem utan både korv, skinka och paprika. I köttdisken var det enda ekologiska alternativet köttfärs. Vi fick helt enkelt börja månaden med att kompletteringshandla.

Hittills har vi använt ca 1700 kr av budgeten och då bör vi ha basvaror och bröd för hela månaden. Kanske är det svåra att hitta alternativen och inte att hålla kostnaden nere? Kanske kommer vi att få ändra matplaneringen mer än vanligt om jag inte lyckas få tag på KRAV-märkt lax och ekologiskt lamm som jag har tänkt.

Vad äter ni den här veckan?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
När man surfar vet man aldrig var det slutar. Det här var ju intressant en blogg som påminner mycket om min egen situation. Vi är en familj på 2 vx och 2 mindre barn (i Stockholmstrakten) och försöker köpa endast ekologisk mat. Det går ganska bra men förutsättningen är ekolådor till dörren en gång i veckan samt mat från nätet 1 ggr/månaden. Då slipper vi ägna tid på stormarknaden med tillhörande ångest/ besvikelse över det kassa utbudet av ekologiska varor. Dessutom får man utmana sig själv med att tillaga spetskål, kålrabbi, raddichio m.m. samt uppleva dessa nya smaker.

Jag vet inte hela din bakgrund och jag vill inte peka finger eller verka besserwisser. Ditt initiativ är imponerande och kul att kunna följa. Min långsamma omställning har tagit flera ÅR med en hel del ångest och vedermödor. Skall ni ställa om nu direkt fr.o.m. 1 april?

Anders

Eva sa...

Hej Anders! Kul att du hittat hit. Visst är det en process att ställa om sitt liv till att använda mindre resurser. Vi får se var vi hamnar. Det var för att få, och möjligen också ge, inspiration som bloggen kom till. Jag blir glad om du kikar in igen och delar med dig av era erfarenheter. Hur har ni ställt om, mer än maten?

När det gäller maten äter vi redan ekologiskt till en del. Mejeri, kaffe, ägg, pasta, bönor, ris, bakprodukter och ca 50 % av frukt och grönt var eko redan innan 1 april. Utmaningen i april är att vara mer konsekvent och samtidigt visa att det inte behöver kosta skjortan. Ekolådan verkar trevlig, men eftersom vi dels är rätt begränsade i vilka grönsaker vi äter och dels har en Coop-butik med bra ekosortiment, har vi valt att avstå tillsvidare.

Unknown sa...

Vad gäller klimatpåverkan så räcker det tyvärr inte så jättelångt att enbart byta till ekologisk mat om man fortsätter att äta samma varor. De stora vinsterna finns i att byta till mer hållbara varor, som inte bör väljas bort bara för att de inte finns som ekologiska. Det är till exempel kontraproduktivt att välja bort potatis och istället äta ekologiskt ris. När det gäller proteinkällor så är skillnaderna mellan olika alternativ enorma, och ekotillverkningen påverkar endast på marginalen.